15.2.06

Zima zamrzla kulturu

Centar za kulturu Berane većinu sadržaja koji se prikazuje beranskoj publici priređuje u svojoj sali ali uslovi za rad nijesu najbolji. Direktor Vuk Trifunović je naglasio da je namjena upravne zgrade Centra i bioskopske sale višestruka i da se u njoj odvija najveći broj programa, ali je problem loše grijanje, što im u zimskim uslovima otežava rad. Takođe, krov prokišnjava, a na pojedinim mjestima pokvašene su i instalacije struje.
Uz to prostorije biblioteke “Dr Radovan Lalić” smještene su u zgradi Polimskog muzeja i one su male. Biblioteka nema depo, kao ni salu u kojoj bi se održavale književne večeri. U narednom periodu i prostor za knjige bi mogao da predstavlja problem.
- Tokom 2005. godine obnovili smo knjižni fond za blizu 2.200 knjiga, među kojima su i neke veoma vrijedne edicije. Za ovogodišnju kupovinu na Sajmu u Beogradu nijesmo imali sredstava. Nove knjige dobili smo zahvaljujući donaciji od 2.000 knjiga od Prvog programa “Radio Beograda” i njegove Redakcije “Knjiga solidarnosti” - istakao je Trifunović.
Beranski Centar za kulturu tokom prošle godine organizovao je pet muzičkih programa, četiri pozorišne predstave i deset književnih večeri, sa više nego skromnim novcem koji im je opredijeljen opštinskim budžetom. Dirktor Trifunović kaže da su zadovoljni prošlogodišnjim radom i najavljuju da će pokušati da i ove godine građanima ponude brojne i osmišljene programe.
On je napomenuo da su pored toga organizovali i manifestaciju “Beransko kulturno ljeto” od 20. jula do 1. avgusta, sa brojnim kulturnim događajima.
- Centar je aktivnosti usmjerio ka sadržajima kojima bi mogao zadovoljiti najšire ukuse i potrebe građana za kulturom. Brojne teškoće prilikom realizacije programa najčešće su finansijske prirode. I pored toga obezbjeđen je kontinuiirani reportoar prikazivanja filmova u bioskopu. Za sve programe potrošeno je 10.000 eura, koliko je Centar imao na raspolaganju. Pokušaćemo da i ove godine građanima ponudimo brojne i osmišljene programe - naglasio je Trifunović.
DAN

No comments: