14.2.06

21. februara sastanak

Predstavnici slovačke kompanije ''Oz koveks'' najavili su da će 21. februara doći na pregovore oko privatizacije beranskog Rudnika uglja.
- Nadam se da će oni to ovog puta i učiniti i da se rješavanje pitanja Rudnika neće dalje odlagati - rekao je stečajni upravnik Dušan Bugarin.
On je kazao da se aktivnosti i pregovori sa Slovacima vode preko Ministarstva ekonomije i da se za sada ne zna da li će sastanak koji su Slovaci najavili biti u Beranama ili u Podgorici -To je na kraju i nebitno. Važno je da se oni odluče hoće li kupovati Rudnik ili neće, da mi znamo šta da radimo, jer ima i drugih ponuda, a i vrijeme nam odmiče. Rudari nemaju strpljenja - dodao je Bugarin.
Slovačka kompanija ''Oz koveks'' kupila je beranski Rudnik uglja u prvoj polovini prošle godine za 300 hiljada eura, uz obavezu ulaganja od 4,7 miliona u narednih pet godina. Osim depozita od 60 hiljada za učešće na licitaciji, preostali dio kupoprodajne cijene nijesu uplatili. Oni su pokušali da postignu dogovor da uz Rudnik uzmu i energanu bivše fabrike celuloze i papira, koja odavno nije u funkciji, namjeravajući da je remontuju i pojačaju, kako bi u njoj plasirali ugalj i proizvodili struju.
Na jednom od nekoliko sastanaka, koji su tada vođeni, ostavljeno je da se Slovaci u vezi sa energanom dogovore sa vlasnikom Fabrike papira ''Beranka'', u čiji sastav je energana ušla nakon privatizacije fabrike papira 2004. godine. Kada dogovor nije postignut oni su odustali od posla.
Nakon toga objavljen je osmi oglas za prodaju Rudnika sa početnom cijenom od milion eura, na koji se niko nije javio.
Vlada je tada najavila da će u slučaju da ne prođe naredni tender, pokušati da beranski Rudnik uglja proda u paketu s pljevaljskim. U Privrednom sudu u Bijelom Polju već su bili dogovoreni i uslovi novog oglasa kao i početna cijena koja je trebalo da iznosi 485 hiljada eura, kada su Slovaci, na opšte iznenađenje, nedavno uputili pismo i zatražili da se još jednom razmisli o tome da im se omogući da uzmu energanu uz Rudnik.
REPUBLIKA

No comments: