22.2.06

Štrajk glađu u hotelu “Berane”

Radnici hotelsko-turističkog preduzeća Berane, njih 67, štrajkovaće glađu, jer su nezadovoljni ponudom Vlade da se uvede stečaj u kompaniju. Predsjednik Sindikata HTP-a Radmila Osmajlić je saopštila nakon sastanka sa predstavnicima crnogorske vlade da su “hiljadu odsto” razočarani njome i premijerom Milom Đukanovićem.
- Ne prihvatamo stečaj ili obeštećenja koja oni pominju. Gladovaćemo u hotelu Berane. Na kraju ćemo se i zapaliti, ako ne ispune naše zahtjeve - upozorila je Osmajlićeva.
Radnici zahtijevaju da im većinski vlasnik kompanije isplati zaostala dugovanja - po dvanaest plata, naknade za noćni rad, regres i zimnicu, razlike od isplaćenih po 27 eura do punih zarada i uplate doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje za 21 mjesec.
Oko pedesetak zaposlenih juče oko sedam sati je krenulo za Podgoricu pješaka. Nakon pređenih desetak kilometara, iz mjesta Zaton ih je autobusom do glavnog grada Crne Gore prevezao prijatelj radnika. Dio štrajkača je ostao u Beranama kako bi spriječili ulazak u istoimeni hotel firme, nedavno prodat Monte investu. Branci su se juče oko 15 sati vratili u svoj grad.
HTP Berane je u martu 2003. prodato kompaniji Euroturist GMBH, koju je iste godine osnovao Beranac Mirsad Đukić, a njegovi objekti već dugo ne rade. Pored Đukića u Odboru direktora HTP Berane su i Borislav Dvoržak i Fuad Ramusović, a izvršni direktor je Branislav Lutovac. Radnici optužuju većinske vlasnike da su uzeli novac od prodaje kafane Korzo, za čiju obnovu je uzet kredit od 120 hiljada eura, zbog kojeg je Atlasmont banka zaplijenila hotel Berane. Hotelski objekat je prodat za 200 hiljada eura, a zaposleni smatraju da vrijedi milion i po. Zbog 50 hiljada eura drugog nevraćenog kredita, preuzetog od Crnogorske komercijalne banke, novim vlasnicima HTP Berane oduzet je i hotel Komovi u Andrijevici.
Štrajkači su pisma o zahtjevima uputili predsjednicima Skupštine i Vlade Ranku Krivokapiću i Milu Đukanoviću, Saveza sindikata Danilu Popoviću, kao i ministru turizma Predragu Neneziću.
DAN

No comments: