15.2.06

Više od 100 hiljada eura za eksproprisani objekat

Prvim rješenjem o pravičnoj naknadi koje je doneseno u Beranama, jednoj starogradskoj porodici trebalo bi da bude isplaćeno 109 hiljada eura. Predsjednik Komisije za povraćaj i obeštećenje imovinskih prava, advokat Milić Radovanić, saopštio je da je rješenje doneseno nedavno i da u nastavku postupka država ima pravo na žalbu Ministarstvu finansija.
- Riječ je o jednom eksproprisanom objektu koji se nalazio u glavnoj ulici. Budući da je na tom mjestu sada stambena zgrada, jedini način za ispravljanje bio je pravična naknada. Ovo je prvo rješenje koje se odnosi na gradsko građevinsko zemljište i objekte - rekao je Radovanić.
On je kazao da je Komisija ranije donijela više rješenja za povraćaj šuma.
- Od formiranja Komisije do kraja januara ove godine, primili smo čak 1.250 zahtjeva, što je prema našim saznanjima možda i najviše u Republici - kazao je Radovanić.
Od tog broja, prema njegovim riječima, polovina zahtjeva odnosi se na šume, a druga polovina na eksproprisano ili nacionalizovano gradsko građevinsko zemljište, stambene objekte ili poslovne prostore.
- U obradi je, za sada, preko 200 zahtjeva. Postupak povraćaja ili pravične naknade dosta je složen. Obično su potrebna makar tri vještačenja, ali prihvatili smo se tog posla i trudimo se da radimo po Zakonu - kazao je Radovanić.
REPUBLIKA

No comments: