8.2.06

Jovančević: CHF pravi partner

Saradnja beranske lokalne samouprave sa Američkom nevladinom organizacijom USAID rezultirala je brojnim projektima u izgradnji i rekonstrukciji, prije svega, infrastrukturnih objekata. Od 2002. godine do sada urađeno je skoro 60 projekata, čija je ukupna vrijednost premašila 2.000.000 dolara. Prema riječima Relje Jovančevića, predsjednika SO, od 2002. godine lokalna samouprava je sa međunarodnim organizacijama realizovala značajne investicione aktivnosti iz domena svojih nadležnosti.
- Najveću saradnju smo imali sa USAID-om, koji je preko svojih organizacija ICMA i CHF-a učestvovao u velikom broju urađenih infrastrukturnih projekata na teritoriji Berana. Na bazi predloga Zajednica građana i urađenih projekata lokalne samouprave i dijela našeg finansijskog učešća, CHF se pokazao kao pravi partner - istakao je Jovančević.
Prema njegovim riječima, posebno treba izdvojiti projekte izgradnje glavne ulice, koja je koštala 250.000 eura, i Vodovoda Buče-Lužac-Dolac, investicije koja je koštala 330.000 dolara. On navodi da je lokalna samouprava u te projekte uložila 120.000 eura, odnosno 140.000, dok je ostala sredstva obezbijedio CHF. Kako je kazao Jovančević, rekonstruisan je i veliki broj seoskih domova i izgrađeni manji vodovodni zahvati, u koje je Opština ukupno uložila 840.000 eura.
- Nadam se da će saradnja sa CHF-om biti nastavljena i ovog proljeća, kada bi trebalo da uđemo u projekat izgradnje mini centrale na Banjevcu. Za taj projekat pripremljena je projektna i ostala dokumentacija, a njena izgradnja bi koštala 160.000 eura. Takođe, vodimo aktivnosti da CHF participira u izgradnji novog pijačnog kompleksa, što je jedan od najvećih komunalnih problema u opštini- naglasio je Jovančević.
On je podsjetio da je lokalna samouprava ostvarila dobru saradnju i sa organizacijom “ Karitas” iz Luksemburga, sa kojom su prošle godine urađena dva velika projekta: rekonstrukcije ulica Voja Maslovarića i Miloša Mališića. Prema navodima Jovančevića, ti projekti su koštali 240.000 eura, a partneri su učestvovali sa po 50 odsto uloženih sredstava.
Navodeći da se uvijek može bolje i više Ivan Kiš, menadžer kancelarije CHF-a, ističe da je zadovoljan saradnjom sa beranskom lokalnom samoupravom. On je podsjetio da su partneri u prethodnom periodu realizovali 58 projekata, da je za ovu godinu već odobreno osam, a da su 22 projekta u procesu razmatranja.
- U završene projekte CHF je uložio 1.108.000, a naši partneri 973.000 dolara. Slažem se da su izgradnja Vodovoda Buče- Lužac- Dolac i rekonstrukcija glavne ulice bila dva najveća i najznačajnija projekta koja smo zajedno realizovali - istakao je Kiš.
Prema njegovim riječima, za izgradnju mini elektrane sredstva su obezbijeđena i čeka se pravna regulativa, dok učešće u izgradnji nove zelene pijace nije sigurno, jer se radi o ulaganjima koja budžet CHF nemože obezbijediti .
- Savjet namjerava da razvije i predloži jednu fazu tog projekta u koji bi CHF uložio do 50.000 eura. Takođe, CHF je pokazao spremnost da se angažuje u pronalasku drugih donatora za taj projekat - zaključio je Kiš.

Malo urađeno
Damir Ramusović, privatnik: - Osjeća se da je u posljednje vrijeme intenzivirano ulaganje u infrastrukturu grada. Mislim da su urađeni projekti bili najbitniji, ali da ima još značajnih koji nijesu ni započeti. Ko je finansirao radove ne znam, ali se pomak na bolje vidi.
Mladen Lekić, nezaposlen: - Vidi se da je nešto urađeno od grada. Najbitniji projekat bio je sanacija glavne ulice i dobro je odrađen. Ne znam koliko lokalna vlast ima novca na raspolaganju, ali toliko toga ima da se još uradi, a nije ni započeto.
Antonije Dimić, nezaposlen: - Nezadovoljan sam urađenim. U pitanju je samo šminka. Na primjer, Ulica Miloša Mališića trebalo je da bude završena prije tri mjeseca, a radovi još nijesu okončani. U njoj nije priključena ni rasvjeta, pa, mada se vidi da je opština nešto radila, to nije bilo kvalitetno.
Nikica Vujadinović, penzioner: - Urađenim nijesam zadovoljan. Asfaltiranje novih ulica se radi nekvalitetnije nego prije 50 godina. Postavlja se slab asfalt, na još goroj podlozi, pa će za tri godine sve biti isto. Bio sam član Komisije u jednom projektu i kada smo primijetili propuste dogovoreno je da ih izvođač otkloni, ali ni poslije godinu dana ništa nije urađeno.
DAN

3 comments:

Anonymous said...

Da ne bi CHF propadosmo. Veliko im hvala za sve sto su uradili za Berane.

Anonymous said...

Propali smo i sa CHF i bez njega

Anonymous said...

:)