1.2.06

Protest ako ne dobiju plate

Navodeći da je prodajom hotela "Berane" ugrožena egzistencija svih zaposlenih u Hotelsko-turističkom preduzeću, radnici tog kolektiva su na jučerašnjem zboru odlučili da zatraže obezbjeđenje socijalnog programa, isplatu zaostalih 11 plata i uplatu radnog staža za 21 mjesec. Ukoliko se ne udovolji zahtjevima, koji su proslijeđeni Ministarstvu turizma, radnici su saopštili da će 9. februara protest nastaviti pred zgradom Vlade u Podgorici, a i ako to ne bude dalo rezultata, protest će biti nastavljen u prostorijama hotela "Berane", gdje će protestovati i članovi njihovih porodica.
Radnici su zatražili i isplatu po 300 eura po godini staža u tom kolektivu.
Kako je saopštila predsjednik Sindikata HTP Radmila Osmajlić, problem tog preduzeća ne želi niko da rješava i radnicima je ostalo da razgovaraju samo sa Vladom. Ona je navela da su radnici nezvanično obaviješteni da je hotel "Berane" prodat firmi "Monte invest" iz Podgorice za 200.000 eura.
- Ranije je prodata Gradska kafana, hotel "Komovi" u Andrijevici je pod hipotekom CKB, zbog nevraćenog kredita od 50.000 eura, ikao je taj novac prema riječima ministra turizma Predraga Nenezića, kao kredit dat preduzeću "Euro turist GMBH" za rekonstrukciju pomenutog hotela. Za taj kredit niko od nas nije znao i ne znamo gdje su pare - kazala je Osmajlić.
Pored radnika, zboru je prisustvovao i predstavnik manjinskih akcionara tog preduzeća Miomir Ćorac, koji posjeduju 10,89 odsto akcija. On je naveo da "Euro turist" nikada nije imao većinski paket akcija, jer sve one nijesu plaćene. Prema njegovim riječima, pored saradnika HTP-a, oštećeni su i manjinski akcionari, jer su prodati objekti, a ne zna se gdje je novac.
- Već dvije godine nalazimo se na sudu, koji ne donosi nikakve presude. Manjinski akcionari i radnici davali su krivične prijave protiv većinskog vlasnika, ali ni po tom pitanju ništa nije urađeno - istakao je Ćorac, dodajući da će se i manjinski akcionari pridružiti radnicima u, kako je kazao, "zauzimanju objekata u kojima će protestovati".
"Euro turist GMBH" privatizovao je HTP "Berane" u martu 2003. godine. Od tada bilo je više obustava rada i međusobnih optužbi između poslovodstva i radnika. Bunt radničkog nezadovoljstva desio se prije osam mjeseci, kada su radnici stupili u generalni štrajk. Zbog neizmirenih računa, hotel "Berane" je bez struje i grijanja već nekoliko mjeseci.
VIJESTI

No comments: