13.2.06

Traže osam plata

Oko dvadeset radnika Skupštine opštine Berane, podnijelo je tužbu Osnovnom sudu protiv poslodavca zbog neizmirenih osam plata, 21 toplog obroka i ostalih potraživanja koja ih po zakonu sljeduju. Kako je kazao izvor iz Opštine koji je želio da ostane anoniman, dio radnika lokalne uprave se na taj korak odlučio, jer poslodavci, najuže rukovodstvo Opštine i sekretari opštinskih sekretarijata, već duže vrijeme izbjegavaju da zaposlene prime na razgovor, kako bi im predočili svoje probleme i zajednički ih riješili. Međutim, kako tvrdi izvor, ispostavilo se da imaju problema i sa Osnovnim sudom, odnosno sa očiglednom opstrukcijom u sudu, jer do sada nijednom nijesu dobili poziv za ročište.
- Naš predmet se nalazi kod sudije Milovana Stojanovića više mjeseci i nije nam jasno zašto nas ne poziva na ročište. Kada su policajci predali tužbe protiv Ministarstva unutrašnjih poslova zbog neizmirenih potraživanja, ti predmeti su riješeni u rekordno brzom roku, a na osnovu presuda izmiren im je prekovremeni rad, operativni dodaci i još neka potraživanja. Računali smo da će isti slučaj biti i sa našim predmetom, međutim, nas niko mjesecima i ne poziva, a kamoli da sudi poslodavcima - kazao je taj izvor.
Zaposleni su napomenuli, da će najvjerovatnije danas oštećeni zatražiti prijem kod predsjednika suda Dragana Dašića, od kojeg će tražiti ažuriranje predmeta. Kako su naglasili iz suda su dobili objašnjenje da se sa njihovim predmetom kasni zbog obnove zgrade suda.
Oni su ogorčeni, jer poslodavac nije našao za shodno da im isplati makar jedan od 21 neizmirenog toplog obroka, ali je našao 4.700 eura za angažman Bore Drljače na dočeku pravoslavne nove godine, 13. januara.
Zaposleni u Opštini su izrazili strahovanje da bi njihova tužba mogla ostati neriješena do lokalnih izbora, koji treba da se održe tek za nekoliko mjeseci.
Prema zvaničnim podacima, u organima lokalne vlasti u Beranama radi oko 250 zaposlenih, međutim, spekuliše se da je u posljednjih deset godina zaposleno još toliko, računajući i one u javnim ustanovama čiji je osnivač Opština - kazali su radnici koji nijesu željeli da im se saopštavaju imena zbog otvorenih prijetnji otkazima.
VIJESTI

1 comment:

Anonymous said...

NEVOLJA JE LJUDIMA! DOBRO JE DA SE DRLJACA NAJEO KACAMAKA!