5.2.06

Vlada dala samo 10 odsto

Prema podacima lokalne samouprave, budžet Opštine Berane je u prethodnoj godini zakinut za oko 100.000 eura. Naime, toliko novca je manje uplaćeno samo po osnovu koncesione naknade za šume i iskorišćavanja rječnog blaga. Prema riječima Vlatka Pekovića, sekretara Sekretarijata za finansije, takvo stanje je moguće jer se ne sprovodi Zakon o decentralizaciji vlasti.
- Ni jedna ingerencija predviđena zakonom o lokalnoj upravi i decentralizaciji vlasti nije vraćena lokalnoj samoupravi. Njime je predviđeno da se opštinama vrati predškolsko i školsko obrazovanje, primarno zdravstvo, Republičke inspekcije koje se nalaze u Beranama. Kada bi se u tom dijelu zakon ispoštovao znatno bi se povećali prihodi Opštine - kaže Peković, dodajući da je nemoguće izračunati koliko je po tom osnovu sredstava zakinuto beranskoj opštini, a time i građanima.
On navodi da ono što je lako izračunati jesu koncesione naknade za iskorišćavanje šumskog i rječnog bogatstva. Prema njegovim navodima, Zakonom o finansiranju lokalnih samouprava precizirano je da stopa koncesija iznosi 30 odsto što Vlada ne poštuje.
- Za 2005. godinu Opštini je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i JP “Crna Gora šume” uplatilo koncesije u visini od 10 odsto. Na račun koncesija za šume uplaćeno je 40.485 eura, dok su koncesije na iskorišćavanje šljunka, pijeska i ostalog rječnog blaga iznosila svega 4.654 eura. Razlika između zakonske obaveze i uplaćenog novca, samo po tim osnovama, iznosi blizu 100.000 eura. Pored toga, mi, uopšte, nemamo uvid koliko se šuma na teritoriji naše opštine zaista posječe, a sumnjamo da se radi o znatno većoj količini od prikazane. Mi smo nemoćni i ostaje nam da vjerujemo na riječ republičkim institucijama - ističe Peković.
On tvrdi da je ovakav vid iskorišćavanja prisutan u svim opštinama na sjeveru Crne Gore, dodajući da se i po drugim osnovama sjever zakida u odnosu na ostale dvije regije.
- Opštine su obespravljene i zaduživanjem Republike za investicije na jugu i u Podgorici. Kreditima se opterećujemo i mi na sjeveru za podgorizaciju Crne Gore. Takvih investicija na sjeveru nema, mada ima već urađenih projekata za nekoliko krupnih investicionih poduhvata. Ono što je naše odnosi se, ne uplaćuje se zakonski propisan postotak, a kreditnim aranžmanima, kojima se druge regije razvijaju, sjever se iskorišćava i obespravljuje - zaključuje Peković.

Poreskoj upravi trebaju ovlašćenja
Informaciju o tome koliko se novca slije u Republičku kasu i koliko se od njega vrati u Berane, “Dan” je pokušao dobiti u kancelariji Poreske uprave. Međutim, Radivoje Merdović, šef kancelarije, saopštio je da nema ovlašćenja o davanju takvih informacija.
- Naša ustanova je centralizovana i ja nemam ovlašćenja da saopštavam bilo kakve podatke. U Poreskoj upravi Crne Gore funkcioniše institucija portparola, koji je jedini ovlašćen da daje takve podatke, zaključio je Merdović.
DAN

No comments: