28.2.06

Ne možemo živjeti od šume gledajući je

Blokade na planinskim putevima koje mještani prave ne dozvoljavajući prolaz koncesionarima šuma, moguće je riješiti partnerstvom i razgovorom na relaciji Uprava šuma, koncesionari i predstavnici lokalnih zajednica – rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutin Simović. On je kazao da je ta pojava učestala i da vrlo često nastaje ne na zakonu zasnovanim povodima, kada je riječ o povraćaju šuma, već kao rezultat revolta na nivou mjesnih zajednica.
U razgovoru Uprave šuma, koncesionara i predstavnika lokalnih zajednica treba vidjeti da li je u narednom periodu moguće ispraviti možda i decenijske nepravde koje su pričinjene lokalnim zajednicama, seoskoj infrastrukturi. Siguran sam da pravi način nije blokada puteva - kazao je ministar Simović juče u Beranama.
Na sastanku s predstavnicima Uprave šuma i nedavno privatizovanog Šumsko-industrijskog preduzeća ''Berane'' ukazano je na problem blokade seoskih puteva na području sela Šekular, ali je ministru ukazano da je ta pojava učestala i na drugim seoskim područjima u beranskoj opštini – Lubnicama, Glavacama, Kaludri...
Prve blokade u beranskoj opštini organizovane su još prije nekoliko godina upravo na području šekularskih sela. Tada su protiv rukovodstva mjesne zajednice i Odbora za zaštitu šuma bile podnijete i krivične prijave. Te prijave su kasnije u sudskom postupku odbačene, ali su blokade nastavile da se dešavaju. Prošle godine su na putu koji vodi prema Šekularskim planinama bili čak minirani mostovi. Glavni argument mještana toga, kao i drugih sela je da se ogromno šumsko bogatstvo svakodnevno iz njihovog kraja odvlači, da se šume nerijetko i neplanski uništavaju, a da se za uzvrat ne ulaže dovoljno, ili gotovo ništa u izgradnju putne i druge infrastrukture.
Ministar Simović juče je najavio da će od 1.januara ove godine lokalne samouprave od koncesionih nagrada dobijati 30, umjesto dosadašnjih 10 odsto.
- To će biti značajna sredstva i očekujem da lokalne uprave taj novac neće trošiti za finansiranje činovnika i nova zapošljavanja, za rast javne potrošnje, nego da će se vraćati lokalnim zajednicama iz kojih se šuma eksploatiše – rekao je Simović.
On je dodao da šumu treba održivo koristiti i eksploatisati, ali da se na nju i druge prirodne resurse ne može gledati kao u netaknute prirodne rezervate.
- Mi moramo da njegujemo model održivog gazdovanja sa šumskim resursima. To znači da se mora sjeći u skladu s planovima, sa godišnjim etatom i rastom, da se mora voditi računa o šumskom redu, da se mora poštovati ono što je saobraćajni propis u odnosu na opterećenje lokalnih puteva i mostova. Ali, ne možemo od šume živjeti gledajući je, nego je moramo eksploatisati – kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Dobra privatizacija
Simović je, započinjući trodnevnu posjetu Beranama, posebno izrazio zadovoljstvo, kako je kazao, uspješnom privatizacijom ŠIP ''Berane''. Ova kompanija, poslije dvije godine i nekoliko neuspješnih pokušaja, u novembru prošle godine prodata je Andrijevičkom ''Boj-Komerc'' za 314,5 hiljada eura. - Našli smo dobrog privatizacionog partnera, koji je pokrenuo proizvodnju, već uposlio 160 ljudi i najavio da će zaposliti još 25, što je više nego je ugovorom o privatizaciji predviđeno. Što je najvažnije, počeo je s investicijama, a 90 odsto proizvodnje predstavlja izvozni program. Vlada je u ovo preduzeće, od njegovog nastanka prije dvije i po godine, do privatizacije, i sama uložila preko 500 hiljada eura, ne računajući i date koncesije na šume koje bi se takođe mogle izraziti brojkom od 250 hiljada eura. Preduzeće ipak nije godinama radilo u kontinuitetu. Ali što je bilo, bilo je i sve to treba ostaviti iza sebe, okrenuti se budućnosti – kazao je Simović. On se juče sreo i s predsjednikom SO Berane Reljom Jovančevićem i razgovarao o infrastrukturnim projektima, posebno vezanim za vodoprivredu. Ministar Simović će tokom posjete ovom gradu obići veći broj seoskih gazdinstava, održati neke prezentacije, a danas će razgovarati i s rukovodstvom mljekare ''Zora''.
REPUBLIKA

No comments: