24.2.06

Tužili policajce zbog premlaćivanja

Zbog povreda koje su zadobili od strane beranske policije, Milorad-Mićo Pešić, Zoran Petrić i Nikola Pešić tužili su beranski CB. Pored toga, najavili su da će o ponašanju policajaca i povredama koje su zadobili obavijestiti Jusufa Kalamperovića, ministra MUP-a RCG, Veselina Veljovića, direktora policije, i Šefka Crnovršanina, ombdusmana u Crnoj Gori. Pešići i Petrić juče su angažovali advokata Milića Radovanića iz Berana, a uz tužbu, kako su naveli, dostavljeni su i ljekarski nalazi o povredama koje su im nanesene na ulici i u zgradi CB-a.
Prema riječima Milorada-Mića Pešića, njih trojica su u noći između subote i nedelje, 18. i 19. februara, oko 3 sata ujutru, izašli iz kafe-bara “Koloseum”, koji se nalazi u Ulici 29. novembra i krenuli prema svom parkiranom automobilu.
- Dok smo išli prema autu, stao je “golf dvojka”, u kojem je bilo pet policajaca, koji su bez bilo kakvog razloga počeli da nas provociraju, a potom i biju. Policajci, kojima nijesam znao imena, i koje ne poznajem, tukli su nas nogama i pesnicama, a potom i priveli u zgradu policije, gdje su nastavili torturu - istakao je Pešić.
On je naveo da batine nijesu prestajale ni pred rukovodiocima beranske policije.
- Jedan od policajaca udarcem pesnicom u glavu nokautirao je Zorana Petrića. Komandir Vučeta Radenović na to nije reagovao, već je sa još par starješina nudio da se pomirimo, govoreći da su policajci bili nervozni zbog nekakvog incidenta koji je imao njihov kolega te večeri. Pomirenje i opraštanje smo odbili, a iz policije smo pušteni u nedjelju, oko šest časova, bez ikakvog obrazloženja - naglasio je Pešić.
Prema njegovim navodima, trojica povrijeđenih Beranaca u ponedeljak su bili kod Nova Veljića, načelnika beranskog CB-a, koji im je, kako navodi Pešić, u razgovoru obećao pokretanje disciplinskog postupka protiv policajaca. Pešić kaže da su sva trojica imala vidne povrede po čitavom tijelu, koje su potkrijepljene i ljekarskim nalazima. On ističe da je kontrolom i snimanjem, koje je obavio dr Milan Stojanović, kod njega konstatovano, između ostalog, pomjeranje desnog bubrega iz ležišta.

MUP bez komentara
“Dan” juče nije uspio da stupi u kontakt sa načelnikom beranskog CB-a, Novom Veljićem, kako bi provjerio navode Pešića. Kako nam je u telefonskom razgovoru saopšteno iz CB-a, Veljić je juče imao sastanak sa Veselinom Veljovićem.
- Ukoliko bude mogao da vas primi, obavijestićemo vas o tome - saopšteno je iz CB-a Berane.

Veljović u Beranama
U okviru redovnih aktivnosti, direktor Uprave policije Crne Gore juče je sa saradnicima posjetio Centar bezbjednosti Berane gdje se sastao sa starješinama Centra i odjeljenja bezbjednosti Rožaje, Plav i Andrijevica.
- Načelnici su na odvojenim sastancima analizirali stanje u oblastima svoje nadležnosti. Zaključeno je da je bezbjednosna situacija u zoni odgovornosti CB-a Berane, kao i na teritoriji Crne Gore, u kontinuitetu stabilna - navodi se u saopštenju MUP-a.
Direktor Uprave policije se sastao i sa predsjednicima pomenutih opština, predsjednikom Osnovnog suda i zamjenicima osnovnog državnog tužioca u Beranama.
DAN

No comments: