3.2.06

U igri 15 lokacija

Renomirani zagrebački Institut «Hrvoje Požar» završio je ekspertsku studiju o mogućnosti gradnje malih hidroelektrana u Crnoj Gori i prezentiraće ga Vladi od 13. do 15. februra. Stručne službe Ministarstva ekonomije će, nakon toga u roku od mjesec dana, odnosno do sredine aprila, na bazi te studije napraviti konačnu verziju «Strategije gradnje malih hidroelektrana» - saznaje Republika u crnogorsoj Vladi.
Pomoćnik ministra ekonomije za sektor energetike Miodrag Čanović kazao je Republici da, shodno ekspertskim preporukama, na prostoru Crne Gore ima oko 70 mogućih lokacija za gradnju malih hidrocentrala.
- Ekspertska istraživanja su obavljena na ukupno 15 lokacija širom Crne Gore i na njima je moguća gradnja novih izvora energije – objasnio je Čanović. Prema njegovim riječima, Ministarstvo ekonomije, će po dobijanju Studije od instituta «Hrvoje Požar», pozvati sve koji žele - da se aktivno uključe u definisanje konačnog izgleda tog značajnog dokumenta.
- Zahtjevi beranske i andrijevačke opštine za gradnju malih hidrocentrala na cjevovodima tamnošnjih vodovoda, moraće se prilagoditi Zakonu o energetici, shodno kome Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Regulatornom agencijom izdaje potrebne dozvole – precizirao je Čanović.
Odgovarajući na pitanje Republike da li će se pojednostaviti procedura za dobijanje dozvole za gradnju energetskih izvora, Čanović je kazao da će sve dozvole ubuduće izdavati samo na jednom mjestu - u Ministarstvu ekonomije.
- Ministar ekonomije će za svaku godinu određivati cijenu proizvedene električne energije u malim hidroelektranama, snage do 10 megavata. Za utvrđivanje cijene struje postajaće uredba i metodologija prema kojoj će se to određivati kao u svim zemljama okruženja, poput Slovenije ili Hrvatske – objasnio je on.
Pomoćnik ministra za sektor energetike kazao je da će se, nakon usvajanja «Strategije gradnje malih elektrana» i «Strategije razvoja energetike», napraviti akcioni plan, shodno kome će tačno biti definisani prioriteti u razvoju energetike.
- Konačna verzija Strategije razvoje energetike se očekuje polovinom maja 2006. godine – ponovio je Čanović.
Projekcijom elektroenergetskog bilansa za 2006. predviđena potrebna količina električne energije za domaće tržište je 4,6 milijardi kilovat sati, što znači da je količina nedostajuće energije 1,5 milijardi kilovat sati.
Takav energetski deficit se može smanjiti samo izgradnjom novih izvora energije.
Crna Gora iskorišćava svega 17 odsto svog hidroenergetskog potencijala, što je, ako se izuzme Rusija, ubjedljivo najmanje u Evropi.
REPUBLIKA

No comments: