3.2.06

Energana neće kočiti prodaju

Predstavnici Vlade, Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, Opštine Berane i stečajne uprave Rudnika mrkog uglja "Ivangrad", održali su juče sastanak u Podgorici na kojem je razgovarano o privatizaciji tog preduzeća. Kako je saopštio stečajni upravnik Rudnika Dušan Bugarin, dogovoreno je da Energana, koja se trenutno nalazi u sastavu "Nove beranke" više ne bude problem, odnosno da taj pogon ne bude kočnica za prodaju Rudnika. Taj slučaj je bio ljetos, kada je potpisivan kuporodajni ugovor sa slovačkom firmom "Oz Kovekas". Ta firma je prilikom kupovine Rudnika tražila da i taj pogon bude u sastavu Rudnika, a Energana je u tom momentu pripadala preduzeću "Nova Beranka". Zbog nemogućnosti da se rukovodstva preduzeća dogovore oko vlasništva nad Energanom, taj privatizacioni aranžman je propao.
- Dogovoreno je da se pisanim putem o tome obavijesti "OZ Koveks", kompanija iz Slovačke, koja je kao jedini ponuđač, bila odabrana na posljednjem tenderu i sa kojom je početkom juna prošle godine potpisan kupoprodajni ugovor, ali je kasnije proces privatizacije zaustavljen, jer Energana nije bila u sastavu Rudnika - kazao je Bugarin i dodao da očekuju da najkasnije za 15 dana Slovaci dođu i nastave pregovore oko privatizacije Rudnika.
Inače, "OZ Koveks" je na posljednjem tenderu ponudio cijenu od 300.000 eura i garanciju o investicionim ulaganjima u iznosu od 4.700.000 eura.
Krajem prošle godine, najavljivan je novi tender za prodaju Rudnika, ali je ubrzo poslije te informacije stiglo pismo preporuke od slovačkog "Oz Koveksa". Slovaci su preporučili da bi bilo racionalnije riješiti problem vlasništva Energane, čime bi ta firma nastavila pregovore o privatizaciji, odnosno ostala pri ponudi koju je dala u junu prošle godine.
VIJESTI

No comments: