15.2.06

Babić: Mi nijesmo ostavili dugove

Povodom tvrdnji sekretara Sekretarijata za finansije u SO Berane Vlatka Pekovića, da su zaostale plate zaposlenima u lokalnoj upravi koji su podigli tužbe, naslijeđeni dug od pretdhodne vlasti, reagovao je juče Klub odbornika DPS-a.
Kako je saopštila šef tog kluba Vinka Babić, na lokalnim izborima koji su održani u maju 1998. godine, "Koalicija da živimo bolje" osvojila je većinu u lokalnom parlamentu, a za predsjednika Opštine izabran Sveto Mitrović. Tada je naslijeđeno od prethodne vlasti čiji je predsjednik bio Momčilo Mićović, osam neizmirenih plata, ali su dvije izmirene pred same izbore, a po održanim izborima u dva mjeseca i preostalih šest, što se može provjeriti u postojećoj dokumentaciji. Ona je navela da su tada izmirena i dugovanja i obaveze iz budžeta Opštine i do kraja 2000. godine zarade zaposlenima su izmirivane redovno.
- U 2001. godini, aktuelna vladajuća struktura preuzela je lokalnu vlast bez izbora istupanjem Mitrovića i Narodne starnke iz "Koalicije da živimo bolje". Predsjednik Opštine i dalje je bio Mitrović, a za potpredsjednika je imenovan Relja Jovančević. Od tada, odnosno za proteklih pet godina upravljanja lokalnom upravom, o rezultatima uspješnosti najbolje govori podatak od 1.500.000 dugova Opštine. Završnim računom budžeta za ovu godinu, koji je nedavno usvojen, konstatovano je da je Vlada izmirila sve obaveze u iznosu od 1.200.000 eura iz Egalizacionog fonda, a istim tim budžetom za 2006. godinu, predviđeno je izmirenje svega četiri plate zaposlenima u lokalnoj upravi - kazala je Babić, ističući da nijesu tačni navodi Pekovića da je aktuelna vlast naslijedila ogromna dugovanja od prethodne vlasti.
Ona je zapitala Pekovića da li zna da je od 2001. godine, od kada obavlja vlast aktuelna koalicija (SNP-SNS-NS) prošlo 60 mjeseci, pa nije afirmativno hvalisati se sa 42 izmirene.
Oštećeni radnici su kazali da je Peković bio i ostao "alfa i omega" svih vladajućih struktura u Opštini za proteklu deceniju i po.
Iz Osnovnog suda u Beranama, za danas su najavili objašnjenje zašto se kasnilo sa zakazivanje ročišta po osnovu tužbe opštinara.
VIJESTI

No comments: