16.2.06

''Eko - krčma'' na Limu

Sportsko ribolovno društvo ''Lim'' iz Berana izgradiće ''Eko - krčmu'' u kojoj će stalni posao naći desetak osoba – najavio je predsjednik Društva Željko Obadović.
On je rekao da se projekat realizuje uz finansijsku podršku USAID-a, odnosno američke razvojne organizacije CHF i da je vrijedan oko 20 hiljada eura.
-Sredstva za izgradnju 'Eko - krčme' obezbijediće CHF, dok je beranska lokalna uprava dodijelila lokaciju. Najbitniji efekat projekta je taj da će u tom ugostiteljskom objektu, ambijentalnog karaktera, zaposlenje naći deset-dvanaest mladih ljudi. Šta to znači u Beranama gdje je nezaposlenost veoma izražena suvišno je govoriti - kazao je Obadović.
Prema njegovim riječima, izgradnja eko-krčme počeće čim se obavi tender za izbor izvođača radova, i to dozvole vremenski uslovi.
-Projekat je već urađen. Objekat je prizemnog tipa, od drvenih oblica. Imaće restoranski dio, gdje će se njegovati nacionalna kuhinja, kao i prodavnicu ribomaterijala i predmeta domaće radinosti, namijenjenih turistima - rekao je predsjednik SRD ''Lim''.
Sa oko 500 članova, Društvo posljednjih nekoliko godina predstavlja vodeću ekološku organizaciju u regionu. Do sada je veoma uspješno relalizovalo više projekata, a jedan od njih je bio ,upravo, čišćenje šireg prostora, gdje će sada biti izgrađena eko-krčma.
Kada su uspjeli da rijeci, čije izvorište je samo nekoliko kilometara uzvodno, vrate prirodni izgled, ribolovci su je u nekoliko navrata i poribljavali.
-Ova rijeka je idealno mrijestilište za potočnu pastrmku. Njena voda na izvorištu je veoma hladna i pitka, da bi nizvodno od izvorišta, kroz naselje, bila potpuno napadnuta divljim priključcima fekalnih odvoda. Naselje sa tri hiljade stanovnika nema kanalizacioni sistem - upozorio je Obadović.
Ideja izgradnje eko-krčme oduševljeno je prihvaćena od mještana ovog prigradskog naselja, koji su učestovali u ranijim akcijama ribolovaca, u čišćenju Luške makve. Ugostiteljski objekat ''Eko-krčma'' biće u vlasništvu Sportskog ribolovnog društva, koje će na taj način obezbijediti sopstvene izvore finansiranja i neće zavisiti od donacija vezanih za povremene projekte. Društvo, inače, gazduje svim vodama na području beranske opštine.
REPUBLIKA

4 comments:

Anonymous said...

Svaka njima chast. Trebalo bi povezat Savjet Mladih i "LIM" - jedino oni u gradu mogu nesto da urade.

Anonymous said...

zanima me kako planiraju da uposle 10-12 ljudi

Anonymous said...

O Boze, zar opet kafana!

Ovaj dio za suvenire i radnja sa opremom za pecanje mi se dopada.

A, gdje su nam turisti :( Sve i da dodju, nemaju gdje da spavaju sem pod vedrim nebom.

Anonymous said...

svaka cast!