27.2.06

Hram poslije osam vjekova

Povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog, Eparhija budimljansko nikšićka organizovala je Svečanu akademiju na kojoj je besjedio episkop Joanikije, a prikazan je i kulturno-umjetnički program. Akademija je organizovana u Beranama gdje se gradi Saborni hram Svetog Simeona, gdje će poslije 800 godina, veliki svetac dobiti hram.
Govoreći o Stefanu Nemanji, vladika Joanikije je kazao “da je bio veliki srpski vladar i državnik, kojeg su uvažavali ondašnji državnici, a rođen je u Podgorici, u prvoj polovini dvanaestog vijeka”.
- Drugi put je kršten kada se slijedeći put sina Rastka, Svetog Save, zakaluđerio u Studenici i dobio ime Simeon, kazao je na preksinoćnjoj Svječanoj akademiji vladika Joanikije.
Vladika je podsjetio da je Sveti Simeon izgradio mnoge manastire, među kojima i Hilandar na Svetoj Gori, gdje je prvi put sahranjen.
- Drugi put Sveti Sava ga sahranjuje u Studenici, 1207. godine, kako bi u tim nemirnim vremenima izmirio zavađenu braću Vukana i Stefana Prvovjenčanog, istakao je Joanikije, dodajući “da nam je pripala čast da gradimo Hram Svetog Simeona Mirotočivog na svetoj zemlji koju je pohodio, dajući narodu snagu da nosi krst svog žitija”.
Govoreći o izgradnji započetog hrama u Beranama, Joanikije je kazao da najveću zaslugu i odgovornost ima Crkveni odbor, “koji je dužan da nas učini učesnicima u tom svetom djelu i da poslije 800 godina Sveti Simeon dobije hram”.
U kulturno-zabavnom programu Svečane akademije su učestvovali: hor “Sveti Nikola” iz Bijelog Polja, Hor svetosavske omladine “Veligdan” iz Berana, književnici: Milutin Mićović, Budimir Dubak i Velimir Ralević, KUD “Kolo” i Dječje udruženje “Duga” iz Berana, guslar Rajo Vojinović. Voditelji programa su bili učenici beranske gimnazije: Milica Cimbaljević i Damjan Ćulafić.
DAN

No comments: