14.2.06

Zaostale plate su naslijeđeni dug

Sekretar Opštinskog sekretarijata za privredu, razvoj i finansije u Skupštini opštine Berane Vlatko Peković, saopštio je juče da su zaostale plate zbog kojih su radnici podnijeli tužbu kod Osnovnog suda, dug koji je naslijeđen od prethodne vlasti. Peković je naglasio da, od kako je lokalnu vlast preuzeo Relja Jovančević, u julu 2002. godine, opštinskim činovnicima su zaključno sa januarom 2006. godine, izmirene ukupno 42 plate.
- Zarade koje se zaposlenima u lokalnoj upravi duguju naslijeđene su od prethodne vlasti. U momentu preuzimanja vlasti, bilo je šest neizmirenih plata, a što se tiče toplih obroka, trenutno nije izmireno 14, što će biti učinjeno u skladu sa finansijskom situacijom - kazao je Peković, i dodao da su opštinski čelnici upoznati sa tužbama radnika radi naplate potraživanja, kao i da su poznata imena onih koji tuže poslodavca.
On je poručio da bi ti isti radnici trebalo da se zapitaju koliko su odgovorni prema poslu koji obavljaju i kako naplaćuju prihode. Peković je naglasio da je aktuelna opštinska vlast, pored pomenutih naslijeđenih neizmirenih potraživanja, naslijedila i dug po osnovu materijalnih troškova i investicionih ulaganja u iznosu od oko milion eura, što je radnicima takođe poznato, tako da ih je zamolio za razumijevanje.
Oko dvadeset radnika Opštine, podnijelo je prije pola godine zajedničku tužbu kod Osnovnog suda zbog, kako su kazali, neizmirenih osam plata, 21 toplog obroka i još nekih zaostalih potraživanja koje ih po zakonu sljeduju. Kako su kazali, poučeni iskustvom policajaca, kojima je ekspresno riješen spor sa državom, nakon čega im je MUP izmirio zaostala dugovanja, nadali su se da će i sa njihovim sporom biti isto. Međutim, njih već pola godine nijesu pozvali na ročište, zbog čega će se obratiti predsjedniku suda sa molbom da se njihov predmet ažurira. Inače, predmet je kod sudije Voja Stojanovića, a radnike u sporu zastupa advokat Milovan Stojanović.
VIJESTI

No comments: