20.2.06

Odmazda zbog eksplozije

Zbog sumnje da imaju veze sa podmetanjem eksplozivne naprave na automobil Vaska Akovića, pomoćnika komandira Interventne jedinice pri beranskom centru bezbjednosti, Beranci Zoko Vasović i Aleksandar Krstajić privedeni su u policiju na informativni razgovor. Nakon tri sata zadržavanja i davanja izjave, oni su preksinoć pušteni kući, a privođenja osoba za koje policija sumnja da bi mogle imati veze sa tim činom nastavljena su i juče. Međutim, do popodnevnih časova ni jedna osoba nije zadržana, niti je bilo kome od privođenih određen pritvor.
Do podmetanja eksplozivne naprave na Akovićevo vozilo došlo je u noći između subote i nedjelje, oko 22 časa i 15 minuta, ispred stambene zgrade u Ulici 29. novembra u kojoj živi. Uviđaj na licu mjesta juče su izvršili Isad Jašarović, istražni sudija Osnovnog suda u Beranama, Jadranka Mićović, zamjenik osnovnog državnog tužioca u tom gradu, i ovlašćeni službenici CB-a Berane.
Kako je “Danu” saopštio sudija Jašarović, do eksplozije je došlo preksinoć nešto nakon 22 časa na automobilu “pežo 405”, registarskih tablica BA 336-30, vlasništvo Vaska Akovića.
- Eksplozivna naprava je, najvjerovatnije, postavljena između šoferšajbne i haube vozila. Usljed detonacije na autu je pričinjena velika materijalna šteta, a istraga je u toku - naveo je Jašarović.
Kako je kazao, on juče nije bio upoznat da li je neko privođen u beranski CB, dodajući “da su predistražne radnje u nadležnosti policije i da taj podatak treba kod njih provjeriti”.
Prema nazvaničnim informacijama iz policije, odmah nakon eksplozije Interventna jedinica je izvršila raciju u nekoliko beranskih lokala, od kada je i počelo privođenje osoba za koje se sumnja da mogu znati nešto o podmetanju eksplozivne naprave.
Krstajić i Vasović potvrdili su “Danu” da su privođeni u beranski CB, dodajući da ih je i fizički napao inspektor Aković.
Kako je saopštio Krstajić, u subotu, oko 22 časa i 30 minuta u kafe-bar “Evropa”, u kojem se nalazio sa društvom, ušao je pomenuti inspektor i sa leđa ga, bez ikakvog upozorenja, izvukao iz lokala i udario pištoljem u lice, a potom ga psovao i prijetio da će ga ubiti.
- Nakon što je izašao u hol, Aković je uperio pištolj u Zoka Vasovića, uz prijetnje i psovke. U tom trenutku stigla je i Interventna jedinica, i privela nas u stanicu policije - naveo je Krstajić.
On je kazao da je u policiji pokušano da se podmetanje eksplozije “stavi na njihov račun”, ali da su svjedoci bili pun lokal “Evropa” i sigurnosne kamere u njemu koje su, kako je naveo, svjedočile u njihovu korist, te da im je na kraju kazano da su bili privedeni na informativni razgovor.
- Ne znam razlog zašto je Aković tako postupio prema nama, jer kad god je bio u racijama bez ikakvih problema odradio je svoj službeni posao. U privatnom životu nikada nijesam imao bilo kakvih kontakata sa njim - zaključio je Krstajić.
Privođeni Vasović “Danu” je naveo da je u posljednjih deset godina 500 puta pretresan, 100 puta privođen bez i jedne optužbe a sve, kako je napisao, “radi njegove srpske opredijeljenosti”.
- Do danas nijesam htio da se povlačim po novinama, ali poslije preživljavanja raznih demonstracija sile i sprovođenja kadijinih zakona, otimanje imovine, novčanih kazni od blizu 10.000 eura i maltretiranja porodice i povrede časti, moram da reagujem. Aković je, pištoljem udario Krstajića, a potom pred stotinama gostiju okrenuo ga prema meni, vrijeđajući nas - istakao je Vasović.
On je naveo da je sve što se desilo njemu i povrijeđenom Krstajiću, “produkt toga što njihovo društvo brani ugroženu srpsku nejač u Beranama”. Vasović je istakao da nadležni treba da obrate pažnju na sve, a da je zabrinjavajuće da inspektor nije ni priveden.

Aković bez komentara
Povodom podmetanja eksplozivne naprave pod njegov automobil i optužbi Krstajića i Vasovića, “Dan” je pokušao da dobije informacije od Vaska Akovića. Kako nam je u telefonskom razgovoru saopštio Aković, “on ne želi da komentariše pomenuta dešavanja, kao ni optužbe na njegov račun”.

Kontuzija nosa
Povrijeđeni Aleksandar Krstajić javio se u beranski Dom zdravlja u subotu uveče, oko jedan sat i 30 minuta. Kako je pregledom utvrdio Igor Babić, dežurni ljekar, kod njega su konstatovane povrede kontuzija nosa, povreda i krvarenje unutrašnjeg dijela gornje usne, a dat je uput da se javi Radiološkoj službi, radi snimanja i utvrđivanja ostalih povreda.
DAN

5 comments:

Anonymous said...

Arsovicu,Arsovicu,ne radi se to tako! Ne mozes ti da vadis pistolj i udaras nekoga u lice,lomis nos,prijetis.Zna se kakva je u ovakvim slucajevima policijska procedura.U normalnoj zemlji bi odmah popio suspenziju.Pa sve da su to uradili Vasovic i Krstajic,zna se procedura a ti si tu da je striktno postujes.Ovako pokazujes da ti metode nijesu mnogo razlicite od onih koje primjenjuju oni koje juris.S tom razlikom da si ti vlast.Pitam se da li bi ovako reagovao da to nijesi.

Anonymous said...

Slazem se sa gornim komentarom.

Anonymous said...

I ja se slazem.

Anonymous said...

Tacno. Ko je Vasku dao za pravo da tako reaguje. On treba da pruzi primjer a ne da se ponasa kao kabadahija. Bez obzira na to sto je bio iznerviran i ovo mozda ucinio u afektu. Da je meni neko digao auto u vazduh a ja nakon toga ovako reagovao, odmah bi taj isti Vasko dosao da me hapsi.

Anonymous said...

Slazem se u vezi Akovica, ali cus Zoka - stite srpsku nejac!!? Zaista smijesno.