24.2.06

Zdravlje štrajkača sve lošije

Nekoliko radnika beransko-turističkog preduzeća, koji od ponedjeljka štrajkuju glađu u prostorijama Hotela ''Berane'', juče je zatražilo medicinsku pomoć.
Predsjednik Sindikata kompanije Radmila Osmajlić kazala je da je zdravstveno stanje radnika sve teže, ''jer se štrajk odvija u lošim uslovima, hladnim prostorijama, bez struje i vode''.
Radnici HTP ''Berane'' počeli su štrajk glađu, nezadovoljni razgovorima u Vladi Crne Gore, gdje su se u ponedjeljak bili zaputili pješice, dok se sa njima, na desetom kilometru od Berana, nije solidarisao jedan privatni prevoznik. Nakon neuspjele privatizacije i potpunog kolapsa preduzeća, 67 zaposlenih traži da im se izmire sva zaostala dugovanja, poveže radni staž, kao i da se onima koji to žele omogući otkup radnih mjesta.
Vlasnik HTP-a je zvanično preduzeće ''Euroturist GMBH''. Protiv poslovodstva radnici su podnijeli dvije krivične prijave Osnovnom sudu u Beranama za zloupotrebu službenih položaja i nesavjesno i nezakonito poslovanje. Dva člana poslovodstva su bila pod istragom i u Osnovnom sudu u Podgorici u vezi sa privatizacijom bjelopoljskog HTP-a i kupovine akcija preko firmi za koje se tvrdilo da su fantomske i da nemaju poslovanje u godinama kupovine akcija - 2003. i 2004. Jedna od tih firmi je i ''Euroturist GMBH'', koji je većinski paket akcija HTP ''Berane'' otkupila 2003. godine. Štrajkači su se juče obratili ombudsmanu Šefku Crnovršaninu i zatražili da ih posjeti, a danas očekuju posjetu misije nezavisnih posmatrača EU.
REPUBLIKA

No comments: