31.3.06

400 eura za tri mjeseca

Predstavnici Ministarstva turizma smatraju da radnici hotelsko-turističkog preduzeća Berane ne treba njih da krive za loše stanje u kompaniji, jer “samo doprinose rješavanju problema”. Od fondova za razvoj te penzijskog i invalidskog osiguranja, Saveza sindikata Crne Gore i većinskog vlasnika kompanije - Euroturist GMBH očekuju potpunu angažovanost da bi se riješila situacija u HTP-u.
- Aktivnostima ministarstva stvoreni su uslovi da novi poslodavac hotela “Berane” preuzme dio radnika, kao i za početak pregovora sa menadžmentom o otpremnini za zaposlene koji žele da prekinu radni odnos u preduzeću. Sa Granskim sindikatom za turizam i Sindikatom kompanije dogovorili smo da nadležne institucije obavještavamo o stanju u HTP-u te da se provjeravaju i utvrđuju eventualne nepravilnosti u radu uprave - kažu u Ministarstvu turizma.
Naglašavaju da je u protekla tri mjeseca, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, radnicima obezbijeđena pomoć od 13,6 hiljada eura, početkom marta je za izmirenje zaostalih plata i povezivanje radnog staža obezbijeđeno 18 hiljada, a krajem prošle sedmice za zaostale zarade isplaćeno 14 hiljada eura.
- U prethodna tri mjeseca, ukupno je uplaćeno preko 400 eura po zaposlenom u neto iznosu, kao i oko 250 eura po radniku na ime doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje - istakli su u Ministarstvu.
Podsjetili su da je formirana radna grupa za pronalaženje adekvatnog rješenja za HTP Berane, koju čine predstavnici relevantnih državnih institucija, granskog sindikata turizma, menadžmenta i radnika turističke komapnije.
Zaposleni, njih 67, štrajukuju, tražeći po šest hiljda eura otpremnine, uz zaostale plate, uplatu doprinosa i povezivanje radnog staža za 21 mjesec.
DAN

No comments: