27.3.06

Privatizacija zavisi od energane

Da li će doći do privatizacije Rudnika mrkog uglja “Ivangrad” iz Berana biće poznato do kraja naredne nedjelje. Predstavnici slovačke firme “OZ Koveks” u Beranama su boravili u četvrtak gdje su razgovarali sa stečajnom upravom Rudnika, a biće nastavljeni sa predstavnicima Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja u Podgorici do utorka.
Problem sa privatizacijom i dalje predstavlja postrojenje Energane, koje se nalazi i sklopu fabrike “Nova Beranka”, za čiju kupovinu su zainteresovani Slovaci, što predstavlja uslov pod kojim su spremni da uđu u privatizaciju Rudnika.
Na nedavno održanom sastanku između OZ Koveksa i Nove Beranke, kojem su prisustvovali i predstavnici stečajne uprave Rudnika, beranske lokalne samouprave i Agencije za prestrukturiranje privrede dogovoreno je da se čelnici OZ Koveksa i Nove Beranke dogovore o uslovima pod kojima bi Energana mogla biti ustupljena Slovacima, ali do dogovora nije došlo.
Prema saznanjima “Dana”, Radoje Gomilanović, vlasnik Nove Beranke, ponudio je OZ Koveksu Energanu za jedan euro, a da struja neophodna za rad te fabrike bude prodavana po subvencijama. Gomilanović na takvu ponudu još nije dobio zvaničan odgovor od OZ Koveksa.
Prema nezvaničnim informacijama “Dana”, kao protiv uslugu za taj ustupak Gomilanović je zatražio kredit za koji bi garantovala Vlada Crne Gore u iznosu od 800.000 eura, koje su mu neophodne za pokretanje proizvodnje papira. Prema istim saznanjima, Gomilanoviću će biti odobrena garancija Vlade za kredit, ali za iznos od 500.000 eura.
DAN

No comments: