14.3.06

Radnici zabranili primopredaju

Radnici Građevinskog preduzeća ''Izgradnja'' spriječili su juče da se obavi primopredaja na mjestu stečajnog upravnika i dosadašnji programirani stečaj zamijeni klasičnim.
Stečaj u ovom preduzeću uveden je prije dvije godine, a bjelopoljski Privredni sud je ovih dana donio rješenje u kojem je ocijenjeno da ciljevi programiranog stečaja nijesu ispunjeni. Istovremeno je s mjesta stečajnog upravnika smijenjen diplomirani ekonomista Aco Vuković iz Berana, zbog toga ''što nema licencu za obavljanje tog posla'' i imenovan diplomirani pravnik iz Pljevalja Esad Ramović.
Radnici ''Izgradnje'', njih 35, podržalo je dosadašnjeg stečajnog upravnika, a novog, koji se juče pojavio u firmi, upozorili da ga neće pustiti u krug preduzeća. Radnici smatraju da nema osnova da se uvodi klasični stečaj i firma prodaje, jer je ''na dobrom putu da se oporavi i bude vraćena njima kao većinskim vlasnicima'', čija su prava privremeno suspendovana.
- Kašnjenje u planu reorganizacije nije posljedica toga da nećemo ili ne umijemo, već neažurnosti sudova – Osnovnog, Privrednog i Apelacionog, koji odlučuju u sporovima u kojima naša firma ima potraživanja, a koja bi bila dovoljna da se namire povjerioci – tvrde zaposleni.
Oni su pitali koliko firmi kroz stečaj posluje i privređuje, ostvarujući dobit, kao što je to slučaj s ''Izgradnjom''.
- U obje godine stečaja bilježimo dobit. Radimo i otvaraju nam se novi poslovi. Nijesmo ništa prodali, nego, naprotiv, uvećali imovinu. Zaposleno je 35 radnika kojima su plate izmirene zaključno s januarom. Ova firma ima perspektivu i trenutno bolje stoji nego mnoga privatna preduzeća – kaže predsjednik sindikata Vlastimir Marković.
Prema njegovim riječima stečaj bi mogao da bude brzo okončan i firma vraćena radnicima i građanima koji su njeni većinski vlasnici sa 68 procenata, od vremena masovne vaučerske privatizacije, od kada posluju kao akcionarsko društvo.
U atmosferi koja je na trenutke bila veoma napeta, radnici su juče saslušali novog stečajnog upravnika, a zatim zatražili da ne dolazi dok sudovi ne odluče o njihovoj žalbi na rješenje o uvođenju klasičnog stečaja.
- Nije ovo preduzeće vlasništvo Privrednog suda, niti bilo čija prćija. Ono je naše, mi smo vlasnici. Neka nas puste da radimo do ljeta, da se naplatimo i ostvarimo nove poslove. Lako ga je prodati i rasturiti – rekli su radnici.

Novi upravnik ne želi svađu
Esad Ramović, koji je trebalo da preuzme posao, kazao je nakon sastanka sa radnicima da ne želi konflikte, i da neće preuzimati ništa dok se ne konsultuje sa Privrednim sudom. - Radnici su mi saopštili da me neće pustiti u krug preduzeća. Konsultovaću se sa Privrednim sudom, i do tada neću dolaziti – rekao je Ramović.

Licenca izgovor
Stečajni upravnik Aco Vuković smatra da je rješenje Privrednog suda o uvođenju klasičnog stečaja neosnovano, kao i da je ''činjenica da nema položen stručni ispit za stečajnog upravnika izgovor''. - Čak 70 odsto stečajnih upravnika u Crnoj Gori nema licencu, zato što kada smo postojali upravnici nije bila potrebna. U Beranama nema nijedan stečajni upravnik. Neko je jednostavno zacrtao da likvidira ovo preduzeće i da ga proda, a ja sam personalno smetnja u tome – tvrdi Vuković.
REPUBLIKA

No comments: