17.3.06

''Bombe'' u napuštenoj kući

Tri eksplozivne naprave velike razorne moći, koje su prije nekoliko dana pronađene u dvorištu jedne napuštene kuće u Beranama, policija je, kako nezvanično saznajemo, uputila u Podgoricu na ekspertizu i eventualno utvrđivanje otisaka. Policija još ne zna ko je i zašto toliku količinu eksploziva ostavio u napuštenoj kući.
Naprave, koje su se nalazile u najlonskoj kesi i bile sakrivene ispod terase kuće u jednoj od najprometnijih gradskih ulica, 29. novembar, pronašao je, zapravo, pas vučjak, iz susjednog dvorišta, i razvukao po putu. Vlasnik psa je, izlazeći iz dvorišta automobilom, čak prešao preko jedne naprave, koja se, na sreću, nije aktivirala. On je izašao da vidi zašto pas ne prekida da laje, i tada, ugledavši eksploziv, slučaj je odmah prijavio policiji.
Prema pouzdanim informacijama dvije naprave bile su od plastičnog, a treća od običnog, privrednog eksploziva, takozvanog 'marmeladaša', s kapislama i spremne za upotrebu.
U kući, u čijem dvorištu se eksploziv nalazio, već duže vrijeme niko ne živi. Prodavana je, a trenutni vlasnici su u inostranstvu.
Policiji je zanimljiva i činjenica da je kuća, gdje je pronađen eksploziv, udaljena svega stotinu metara od mjesta, gdje je nedavno, u podmetnutoj ekploziji, dignut u vazduh automobil komandira interventnog policijskog voda u Beranama Vaska Akovića. U toj eksploziji, srećom, niko nije povrijeđen.
Aković je iste večeri napravio incident u kafiću ''Evropa'', kada je, nakon što mu je automobil ''odletio u vazduh'', pred brojnim gostima jednog momka pretukao, prijeteći pištoljem još jednom njegovom drugu. Ispostavilo se da mladići nemaju nikave veze s podmetanjem eksploziva.
Sjutradan je iz policije saopšteno da se traga za Srećkom Drljevićem, koji je bio priveden i pod čudnim okolnostima pobjegao iz zgrade Centra bezbjednosti. Nakon nekoliko dana, bjegunac se predao, negirajući da ima veze s ekplozijom, ali je od tada u pritvoru, dok traje istraga.
Policija je tada, po otiscima patike u blatu utvrdila gdje se krio počinilac i u kojem pravcu je otišao poslije ekplozije.
Informacija o tri pripremljene eksplozivne naprave uznemirila je Berance, pogotovu u svjetlu činjenice da su ''bombaški'' obračuni u ovom gradu nerijetka pojava.
REPUBLIKA

No comments: