2.3.06

Poljoprivrednicima povoljni krediti

Prezentacijom programa "Podsticaj preduzetništva", odvojenim sastancima sa predstavnicima više udruženja čija je osnovna djelatnost poljoprivreda i obilaskom MZ Lubnice, ministar poljoprivrede Milutin Simović, okončao je juče trodnevnu radnu posjetu Beranama.
Tokom prezentacije projekta preduzetništva objašnjeno je da će Vlada podržati preduzetnike kreditnim linijama. Preduzetnici - potencijalni korisnici kredita tražili su obezbjeđenje dužeg roka otplate, duži grejs period i kredite sa nižim kamatnim stopama. Kako je kazao Simović, sve pomenute sugestije su uvažene, a kreditne stope, kada je poljoprivreda u pitanju, iznosiće pet odsto, pri čemu posebu subvenciju imaju krediti čiji su korisnici sa sjevera Crne Gore.
- To će biti dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede, a za rezultat imaćemo nova radna mjesta i bolji kvalitet proizvoda - kazao je Simović.
Kako je rečeno, Fond za razvoj će nastaviti sa kreditnom podrškom postojećim malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru, koja posluju najmanje tri godine, a uslovi plasmana kreditnih sredstava su maksimalan iznos po projektu do 200.000 eura, kamatna stopa 5 do 7 odsto na godišnjem nivou, grejs period do dvije godine, a rok otplate do sedam godina.
I Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća će podržati razvojne programe mikro, malih i srednjih preduzeća koja posluju od jedne do tri godine, a uslovi plasmana kreditnih sredstava su iznos od 20.000 do 100.000 eura, rok otplate šest godina, godišnja kamatna stopa 3 do 5, uz grejs period od 18 mjese-ci.
Simović je posjetio i MZ Lubnice, gdje je sa tamošnjim stanovništvom razgovarao u vezi izgradnje vodovodnog sistema i ostalim prioritetima koji se tiču unapređenja poljoprivrede.

U VODOVOD JOŠ 50.000 EURA
Simović je nakon obilaska gradilišta vodovoda u nekoliko naselja kazao da je zadovoljan dinamikom radova.
- Izgradnja vodovoda na Polici se realizuje prema planu i za ovu godinu je odobreno 50.000 eura za nastavak tih radova. Očekujemo da će taj posao biti završen iduće godine. Vodovod u Petnjici, koji su finansirali "Karitas" i Vlada je završen, a u vodovod u MZ Bor do sada je uloženo 55.000 eura i radovi će biti nastavljeni - kazao je Simović.
U susretima za predstavnicima udruženja voćara, stočara i poljoprivrednih proizvođača, sumirani su rezultati i konstatovano je da se mora još puno toga učiniti posebno na osavremenjivanju poljoprivredne proizvodnje.
VIJESTI

No comments: