22.3.06

Jardum- vijagra iz Berana

Uz njeguški pršut, crmničko vino, pljevaljki sir… mogao bi se na zvaničnoj listi nacionalne kužine naći jardum- crnogorski “eliksir života”. Dobija se od ovčijeg mlijeka ali samo u ljetnjem periodu od Petrovdana do Ilindana, jer je tada ovce daju najkvalitetnije mlijeko. Jako je piće, te se mora piti polako kao vrhunsko vino.
Pršut sa Njeguša, sir iz Pljevalja, vino iz Crmnice, masline iz Bara… na “Made in Montenegro” listi mogao bi se naći i jardum iz Vasojevića. Ovaj mliječni napitak ima za to sve potrebne predispozicije - osim što je naš i ekološki dobio je 1996. godine i priznanje svjetskih stručnjaka: na Međunarodnom festivalu zdrave hrane u Milanu svrstan je prema ocjeni žirija u “rijetke mliječne proizvode koji pozitivno- preventivno utiču na zdravlje čovjeka”. Zasluge što je jardum predstavljen svijetu pripadaju Vasiliju Labudoviću, sada već penzionisanom farmaceutu iz Berana .
Labudović kaže da je dugo proučavao ljekovita svojstva jarduma.
- Jardum nije samo hranljiv. On ima veoma značajna ljekovita i zdravstvena svojstva i blagotvoran je za čitav organizam. Posebno pozitivno dejstvo ima na Čendrokine žlijezdeČ te tako naročito dobre djeluje na potenciju muškarca. Došao sam do zaključka da ovaj mliječni proizvod blagotvorno utiče na muški libido te da uspješno može zamijeniti neka vještačka stimulativna sredstva. Na to možda ukazuje i njegov naziv. Pročitao sam bezbroj knjiga, tražeći porijeklo pojma "jardum". Saznao sam da je riječ pristigla iz Turske i da znači "pomoć", objašnjava Labudović .
- Iako je veoma zdrav i ljekovit sa jardumom ne treba pretjerivati. Za već spomenute muške “ljubavne jade” dovoljno je popiti jednu čašu do pola litra na dan. Naravno, mogu ga konzumirati, što je preporučljivo, i oni koji nijesu bolesni- preventivno. I za njih važi ograničenje u količini jer može da izazove dijareju.
Pozitivne efekte vještačkih ljekova često prate i negativne posljedice. Zato se svijet sve više okreće prirodi. Vijagra je, na primjer, odlična za rješavanje potencije ali i opasna za srce. Isti stimulativni efekat se postiže i sa jardumom, ali od njega srce ne strada, objašnjava Labudović.
U našem narodu jardum je odavno poznat kao proizvod za zdrav i "ljepši život". Upoređuju ga sa matičnim mliječom i nazivaju ”eliksir života". Čuo sam nedavno kako se jardum sa Pešterske visoravni izvozi u inostranstvo. Tvrdim da je jardum sa crnogorskih planina, posebno ovog kraja, još je bolji i ljekovitiji. Zbog toga, apelujem da se jardum zaštiti kao nacionalni proizvod i lansira van granica Crne Gore.
Ako mogu Bugari da zaštite jogurt, Slovenci ajvar, Francuzi vina, zašto mi ne bismo jardum, pita se Labudović.

Kako se pravi
Jardum su izumile su crnogorske planinke. Dobija se specijalnim postupkom prerade ovčijeg mlijeka ali samo u ljetnjem periodu od Petrovdana do Ilindana, jer je tada trava najhranljivija i najbogatija a ovce daju najkvalitetnije mlijeko.
Sprema se na sljedeći naćin: Mlijeko se polako grije na toploj vatri i stalno miješa dok se ne zgusne. Doda se malo soli dok se miješa, a potom ostavi da se ohladi.
Jako je piće, te se mora piti polako kao vrhunsko vino, savjetuje Labudović.

Ideje koje nijesu zaživjele
Vasilije Labudović je prvi diplomirani farmaceut u Beranama. Apotekarstvom se bavio četiri decenije, a u dva mandata bio predsjednik Farmaceutskog društva Crne Gore.
Neostavrena mu je ostala želja da u Beranama izradi apoteku sa botaničkom baštom. Nije uspio ni da realizuje još jednu: on i ljekar obilazili bi autobus- apotekom pacijente, ali je zato, kako kaže, svojim Čstarim citroenomČ stizao do najudaljenijih sela, donoseći rijetke i teško dostupne ljekove…
Uz istoimenu o jardumu autor je i nekoliko knjiga o zdravom životu : Jabuka, Jaje, Jagoda, Borovnica, Malina…
POBJEDA

1 comment:

Anonymous said...

Vjerovali ili ne, jardum jos nijesam probao, niti cu. Djeluje mi odvratno.