9.3.06

Dogovor o "Energani" do 1. marta

Pregovori o prodaji Rudnika mrkog uglja Ivangrad iz Berana, koji su vođeni juče u Ministarstvu ekonomije sa slovenačkom firmom "Oze koveks", biće nastavljeni, ako Slovaci do 1. marta postignu dogovor o kupovini "Energane" vlasništva fabrike papira "Nova Beranka". Kako nam je kazao Dušan Bugarin, stečajni upravnik Rudnika, na sastanku sa Slovacima je dogovoreno da "Oze koveks" i vlasnik "Energane" Radoje Gomilanović, preciziraju uslove njene prodaje i kupovine do kraja mjeseca.
Pregovori o spornoj "Energani" sa Slovacima vođeni su i sredinom prošle godine. "Energanu", koja odavno nije u funkciji, Slovaci namjeravaju da remontuju i ojačaju, kako bi u njoj proizvodili struju. Poslije prošlogodišnjih pregovora kompanija "Oze koveks" je pristala da kupi Rudnik za 300 hiljada eura uz ulaganja od 4,7 miliona, u narednih pet godina, ali je uplaćen samo depozit od 60 hiljada eura, kao uslov za učešće na licitaciji. Da podsjetimo, Rudnik je prije tri godine bio prodat mješovitom preduzeću "Gradeks HBP" sastavljenom od firmi "Gradeks" iz Kule i Slovačke rudarske kompanije "HBP", koje su se povukle iz Berana.
Brigu za što hitnije rješavanje statusa ovog preduzeća, krajem prošle godine, štrajkom glađu tražilo je i 38 zaposlenih u beranskom Rudniku.
POBJEDA

No comments: