13.3.06

Od danas opet ispred Vlade

Radnici beranskog Hotelsko - turističkog preduzeća najavili su da će danas ponovo štrajkovati pred zgradom Vlade u Podgorici, zbog, kako su kazali, prolongiranja rješavanja njihovih zahtjeva i problema u ovoj kompaniji. Oni su iskazali zahvalnost resornom Ministarstvu i Savezu samostalnih sindikata Crne Gore u dosadašnjem posredovanju, ali su izrazili sumnju da «neko mnogo moćniji blokira razrješenje situacije i preispitivanje jedne neuspješne privatizacije».
- Sa resornim Ministarstvom i Sindikatom smo u stalnom kontaktu. Stekli smo, međutim, utisak da oni nemaju moć da ovo privedu kraju. Kako objasniti situaciju da ministar turizma traži od policije i Poreske uprave da se preispita poslovanje preduzeća od trenutka privatizacije i da se ništa do sada ne učini na tom planu - kazala je predsjednik Sindikata Radmila Osmajlić.
HTP «Berane» privatizovano je tokom 2003. godine, kada je većinski paket akcija otkupilo nepoznato preduzeće «Euroturist GMBH». Solventna turistička kompanija je za tri godine dovedena do potpunog rasula i prezaduženja, a banke, zbog neizmirenih kredite, koje su novi vlasnici podizali, oduzimaju jedan po jedan objekat. Radničko nezadovoljstvo kulminiralo je , upravo, prije nešto više od mjesec kada je «Atlasmont banka» prodala najatraktivniji objekat kompanije Hotel «Berane». Zaposleni, njih 67, strahuju da bi ubrzo od preduzeća moglo ostati samo ime i zahtijevaju da im se isplate sva zaostala dugovanja i omogući otkup radnih mjesta.
- Prije svega toga tražimo, ipak, da se preispita kako je preduzeće došlo u ovu situaciju, da se ubrzaju sudski postupci po krivičnim prijavama, koje smo protiv poslodavaca podnijeli Osnovnom sudu u Beranama - kazala je Osmajlić. Radnici HTP-a štrajkovali su pred zgradom Vlade polovinom prošlog mjeseca, a nakon što nijesu ništa izdejstvovali, stupili su u štrajk glađu u prostorijama Hotela "Berane", koji su ranije zaposjeli, ne dozvoljavajući pristup ni bivšim vlasnicima ni novom kupcu, izvjesnom preduzeću «Monteinvest». Štrajk glađu su, poslije nekoliko dana, prekinuli kada su dobili uvejravanja da će se sve "vrlo brzo riješiti".
- Skoro mjesec je prošlo, a ništa se ne dešava. Samo odlaganje iz dana u dan, iz sedmice u sedmicu. Radnici su postali nestrpljivi. Ja sam upozorila granski Sindikat da više ne mogu da kontrolišem to nezadovoljstvo i da odbacujem bilo kakvu odgovornost za eventualne posljedice. Čak sam ubjeđivala radnike da još dan - dva sačekamo, ali oni su odlučili da se ide ponovo za Podgoricu i ja sam se priklonila većini - rekla je Osmajlićeva.
Radnici HTP "Berane" uputili su pisma svim nadležnim institucijama, tražeći prijem. Kako se očekuje, predstavnici štrajkača će se sastati sa radnom grupom, koja je ranije formirana, dok će ostali štrajkovati pred Vladom.
- Dok se zahtjevi, tačku po tačku, ne riješe, ovog puta radnici neće odustati od protesta - rekla je predsjednik Sindikata HTP-a.

''Stadion'' ipak ne odustaje od tužbe
Za sada nije poznato dokle se stiglo u sudskim postupcima prema poslodavcima, koje su radnici optužili za zloupotrebe službenih položaja i nezakonito poslovanje. S druge strane, proces protiv predsjednika Sidnikata Radmile Osmajlić, po tužbi preduzeća "Stadion", zbog izjave našem listu u kojoj je izražena sumnje da je privatizovano novcem iz HTP-a, teče vrlo revnosno i redovno. Na posljednjem ročištu, prošlog petka, i pored insistiranja sudije da odustanu od tužbe, predstavnici AD "Stadion" ostali su pri zahtjevu da im se isplati odšteta "zbog toga što im je okrnjen ugled". - Ovu tužbu tumačim kao pritisak na mene da odustanem od javnog djelovanja. Ali, ako ćemo ići do kraja, onda ćemo ići. Angažovaću advokata, a za svjedoke ću pozvati sve radnike HTP-a, koji su više puta bili u prilici da čuju naše poslodavce da pričaju kako će kupiti AD 'Stadion'. Ta firma nas ne zanima. Interesuje nas samo gdje su otišle pare zbog kojih je naše preduzeće propalo - kazala je Osmajlićeva.
REPUBLIKA

No comments: