2.3.06

Zarobljeni šleperi

Desetine šlepera i drugih teških vozila, u tranzitu kroz Crnu Goru prema Kosovu, već danima je parkirano u Beranama, u industrijskoj zoni na Rudešu, odakle im policija ne dozvoljava dalji prolazak zbog neprohodnosti preko putnog prevoja Kula. Najveći broj kamiona, uglavnom iz Slovenije, Hrvatske i Bosne, ali i zapadnoevropskih zemalja, 'zarobljen' je još od prošlog petka.
Vozači se žale na teške uslove u kojima provode vrijeme.
-Uglavnom smo u kamionskim kabinama i kafani u blizini, bez uslova za osnovnu higijenu – kažu oni.
Među njima je dosta i onih koji voze hranu, odnosno kvarljivu robu.
-Ako bi ovo potrajalo nekima bi roba koju voze propala, zbog isteka roka, kada je riječ, recimo, o jogurtu i slično. Nadamo se da neće još dugo - kažu vozači na Rudešu.
Slika 'zarobljenih' kamiona kojima je destinacija Kosovo, ponavlja se svake zime, ali vozači i dalje uporno idu tim pravcem. Oni ističu da bi, osim što je put za Kosovo preko Kosovske Mitrovice znatno duži, morali ponovo da u Srbiji plate putne, odnosno tranzitne takse, koje su već jednom platili u Crnoj Gori, a koje nijesu male.
Put za Peć preko prevoja Kula na pojedinim dionicama dostiže nadmorsku visinu blizu dvije hiljade metara. Visina snijega trenutno je oko dva metra, dok su na na nekim mjestima usovi visoki i tri-četiri metra. Sva mehanizacija ''Crnagoraputa'' već danima pokušava da probije put i da ga osposobi za saobraćaj.
U Odjeljenju bezbjednosti u Rožajama juče nam je rečeno da su pokušali da propuste nekoliko kamiona, ali da je došlo do zakrčenja, tako da je put trenutno neprohodan za sve vrste vozila, dok je snijeg padao i iznova zatrpavao već pročišćene dionice.
-I mi i putari činimo sve da se uspostavi saobraćaj, ali, na žalost, to ide veoma teško, s obzirom da snijeg i dalje neprekidno pada - kažu dežurni policajci u Rožajama.
Oni su u stalnom kontaktu s kolegama u Beranama, koji regulišu saobraćaj na Rudešu, gdje se prinudno parkiraju svi kamioni, koji i dalje pristižu iz pravca Podogorice, odnosno s graničnog prelaza Debeli Brijeg, kao i iz Bosne i Hercegovine preko graničnog prelaza Dobrakovo kod Bijelog Polja.
Juče niko nije mogao sa sigurnošću reći kada bi put za Peć preko Kule mogao biti pročišćen i osposobljen za teretni saobraćaj.
REPUBLIKA

1 comment:

Anonymous said...

Ljudi,istovarite to kod nas,i idite kucama.