20.3.06

''Polieks'' na meti inspektora

Nijedan posao nije mogao zaobići Damjanovića
Član Borda direktora beranske Fabrike ekploziva "Polieks" Branislav Brakočević upozorio je da firma "Jugoimport Mont", koja se ovih dana dovodi u vezu sa nelegalnom trgovinom oružja, već šest godina, posredujući u svim poslovima nabavke repromaterijala i prodaje gotovih proizvoda, uzima značajna sredstva na račun ove kompanije.
- Ta provizija koju nam uzima 'Jugoimport Mont' iznosi pet do osam odsto i potpuno je nepotrebna, jer se radi o uhodanim poslovima koje su morale da obavljaju stručne službe fabrike - rekao je Brakočević.
On je kazao da je posredovanje "Jugoimportmonta" u poslovima nabavke sirovine i prodaji proizvoda počelo od 2000. godine, kada je napravljen ugovor između te firme i "Polieksa".
- Bilo je pokušaja i ranije, ali jedan od direktora nije to dozvoljavao. Onda je 2000. godine napravljen taj štetni ugovor. Ja sam tada bio predsjednik Sindikata i radnici su dva mjeseca štrajkovali, ne dozvoljavajući Zoranu Damjanoviću da uđe u krug fabrike. Nekako se to izgladilo i posredovanje je nastavljeno - kazao je Brakočević.
Prema njegovim riječima, "Jugoimport Mont" je samo u prošloj godini posredovao prilikom prodaje oko 500 tona privrednog eksploziva nikšićkim Rudnicima boksita i pljevaljskom Rudniku uglja.
- Prvo nam je uzeo pet odsto u nabavci sirovine, a onda još pet odsto u prodaji, i to tu u komšiluku. Kao da mi nijesmo znali gdje su Nikšić i Pljevlja. Ali bez posredovanja 'Jugoimport Monta' nije bilo izgleda moguće dobiti te poslove - rekao je Brakočević.
"Jugoimport Mont" je, kako je kazao, ranije posredovao i u prodaji proizvoda Vojsci Jugoslavije, odnosno SCG, dok je fabrika imala vojne programe, što ugovorom nije bilo predviđeno.
- Sve u svemu, ni jedan posao nije mogao biti obavljen, a da se 'Jugoimport Mont' ne 'ugradi' pet odsto. Koliko poslova je svih ovih godina napravljeno i koliko je nepotrebne provizije uzeto i time fabrika oštećena, sami Bog zna - rekao je Brakočević.
"Polieks" je otvoren početkom osamdesetih godina u okviru vojne fabrike u Vitezu, i za potrebe tadašnje JNA proizvodio je plastične eksplozive, detonatore i bombe. Nastavio je da radi i nakon raspada SFRJ. Danas je u vlasništvu Vojske SCG, Vlade Crne Gore, radnika, građana i jednog privatnog lica kojem je sa 22 odsto povjereno upravljanje. Fabrika se u međuvremenu preorijentisala na civilne programe, proizvodeći, ne više čuveni beranski plastični ekploziv, već praškaste privredne ekplozive i detonatore.
Poslovanje fabrike je obilježeno i sa više provala koje nikada nijesu rasvijetljene. Krađa plastičnog ekploziva, detonatora i drugih sredstava od 2000. godine bilo je čak osam.
- Zanimljivo je da nikada niko nije zbog toga odgovarao i nikada nije otkriven počinilac - rekao je Brakočević, koji je u septembru prošle godine proglašen tehnološkim viškom sa još 40 kolega.
On i dalje predstavlja 22 odsto radnika i građana, ali je sve rjeđe pozivan na sjednice Borda.

''Polieks'' na meti inspektora
Brakočević tvrdi da je je finansijska policija nedavno 'češljala' poslovnu dokumentaciju "Polieksa". - Prema mojim saznanjima prošle sedmice je Finansijska policija ispitivala poslovanje fabrike. Tražio sam kao član Borda da zvanično budem obaviješten o nalazu inspektora i očekujem da mi to bude omogućeno - rekao je Brakočević.
REPUBLIKA

No comments: