1.3.06

U razvoj poljoprivrede uložiće 35 miliona

Drugog dana radne posjete Beranama, ministar poljoprivrede Milutin Simović sa saradnicima, održao je sastanke sa službama za biljnu proizvodnju, selekciju stoke, inspekcijskim službama (poljoprivredna, šumarska, veterinarska i vodoprivredna) i u Birou rada napravio prezentaciju projekta "Poljoprivreda Crne Gore na putu međunarodnih integracija - Svjetska trgovinska organizacija i Evropska unija i agro-bužet za 2006. godinu". Simović se sastao i sa poslovodstvom mljekare "Zora", gdje se upoznao sa trenutnim stanjem u tom kolektivu.
- Prezentacijom agro-budžeta za 2006. godinu, detaljno je prikazano svih 49 programa koji su sadržani u njemu. Ovogodišnji agro-budžet za 27 odsto je veći u odnosu na prethodnu godinu, a postoje i dodatni izvori iz kojih će se finansirati sektor poljoprivrede i razvoj crnogorskog sela. Imaćemo na raspolaganju 35 miliona eura - kazao je Simović, ističući da će veći dio tog novca biti usmjeren prema sjeveru Crne Gore.
Ministar je istakao da je zadovoljan radom mljekare "Zora", te da je ona u prethodnih mjesec dana većinu proizvoda plasirala na Kosovo.
- Iz "Zore" je najavljeno da će tokom marta uvesti novine u pakovanju proizvoda, a asortiman biti značajno uvećan. Proizvodiće se mlijeko sa različitim masnoćama, a dobićemo i paletu sokova i čokoladnog mlijeka. Mljekari će biti potrebne nove količine mlijeka, pa je u planu da se otkup proširi i na područje Pljevalja. "Zora" je jedna od najvećih mljekara na sjeveru, jer zapošljava 35 radnika u pogonima, a neposredno i više od 800 kooperanata i pred njom je budućnost - kazao je Simović.
Tokom poslijepodneva, Simović je posjetio MZ Petnjica u kojoj je u završnoj fazi izgradnja vodovoda, kao i MZ Bor, gdje se realizuje isti projekat.
Simović je, pored učešća Vlade u realizaciji pomenutih, najavio izdašnu pomoć i u dijelu izgradnje važnih infrastrukturnih projekata za žitelje Bihora. Pored toga, Simović se juče sastao i sa predstavnicima lokalnih zajednica petnjičkog kraja, koji su predočili ministru prioritetne probleme za čije rješavanje je neophodna pomoć tog ministarstva.

HODŽ JE PROBLEM VLADE LUKSEMBURGA
Podsjećajući na probleme u radu mljekare "Zora", za vrijeme dok je na čelu projekta "Mednem" bio Tom Hodž, Simović je kazao da Hodž nije bio kadrovsko rješenje Vlade ni Ministarstva poljoprivrede, već Vlade Luksemburga.
- Moja je obaveza da svi koji dođu sa strane radi realizacije takvih i sličnih projekta, budu maksimalno poštovani i podržani u ime Vlade, koja participira u realizaciji konkretnog projekta LUKS "Development". Njegovu odgovornost za probleme u "Zori" tražiće Vlada Luksemburga koja ga je i imenovala za rukovodioca - kazao je Simović.
VIJESTI

No comments: