23.3.06

Nenezić da podnese ostavku

Radnici hotelsko-turističkog preduzeća Berane zatražili su od ministra turizma Predraga Nenezića da podnese ostavku zbog katastrofalne situacije u toj kompaniji. Oni su juče, protestujući ispred crnogorske vlade, ocijenili da Nenezić nije odgovoran te da ne zaslužuje da bude na sadašnjoj funkciji.
Zaposleni u HTP-u, njih 67, treći put dolazi ispred Vladinog zdanja, zahtijevajući isplatu 14 zaostalih plata, uplatu doprinosa i povezivanje radnog staža za 21 mjesec i kvalitetno urađen socijalni program.
- Ne vraćamo se u Berane do ispunjenja zahtjeva. Nećemo više vjerovati obećanjima ministra turizma i njegovog pomoćnika Nebojše Popovića. Trebalo bi njih dvojicu ostaviti bez mjesečnih primanja, da gladaju - poručili su radnici.
Oni smatraju da Nenezića ne interesuju problemi u beranskoj kompaniji, jer je tri godine zaobilazi, ne obazirući se na pozive zaposlenih.
Predstavnicima radnika je na sastanku u Ministarstvu turizma obećano da će im dio duga, odnosno 30 hiljada eura, biti isplaćeno najkasnije do 16. marta. Umjesto toga ponuđeno im je po stotinu eura pomoći.
- Nećemo socijalu, već novac koji smo zaradili. O radničkim zahtjevima razgovaraćemo samo sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem. Nenezić i Popović su obećali da će od preduzeća koja duguju HTP-u obezbijediti novac za tri do četiri plate. To su rekli da bi nas vratili u Berane. Zato, dok ne dobijemo zaostale plate i ostala potraživanja, ostajemo u dvorištu Vlade - rekla je Radmila Osmajlić, predsjednik Sindikata HTP Berane.
Osmajlićeva kaže da je ukupan dug za zarade radnicima oko 80 hiljada eura, naglašavajući da primaju od 50 do 150 eura.
HTP Berane je privatizovano 2003. godine, kada je većinski paket akcija otkupilo preduzeće Euroturist GMBH. Turistička kompanija je za tri godine dovedena do potpunog rasula i prezaduženja, a banke oduzimaju objekte zbog neizmirenih kredita odobrenih novim vlasnicima.
DAN

No comments: