19.3.06

U Polimski muzej sa ulaznicom

Zbog nepostojanja adekvatnog grijanja u prostorijama Polimskog muzeja u Beranama, eksponati koji se čuvaju izloženi su propadanju, pa će jedan od ciljeva rukovodstva ustanove biti da se iznađu sredstva, kako bi se što prije uvelo parno grijanje. Taj problem je posebno aktuelan od otvaranja stalne postavke, koja je prošle godine, nakon višegodišnje pauze, urađena u muzeju.
Prema riječima Slobodana Obradovića, direktora Polimskog muzeja, za ovu godinu je planirano dopremanje poklonjenih slika akademskog slikara Miša Popovića iz Pariza, kao i njihovo izlaganje u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića, čime bi se realizovala zamisao o postojanju Gradske galerije.
- Muzej nema sopstvenih sredstava i u potpunosti se finansira iz opštinskog budžeta. Ove godine planiramo da naplaćujemo ulaznice. Na ovaj način bi trebalo da prihodujemo oko 1.500 eura. Što se tiče sadržaja koji ćemo ponuditi našim posjetiocima, planirali smo realizaciju osam umjetničkih izložbi, a učestvovaćemo na izložbi eksponata Narodnog muzeja Srbije, pod nazivom “Čarolije ćilibara”, koja će se održati u maju - istakao je Obradović.
On je naveo da će Polimski muzej učestvovati i u manifestaciji “Beransko kulturno ljeto”, kao i projektu “Na svetim vodama Lima”, zajedno sa saradnicima iz SANU, Prijepoljskog muzeja, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije i Crne Gore, kao i “Muzeja i galerija” Podgorice i Rožaja. Govoreći o radovima na zaštiti spomenika kulture, on je naveo da će biti istražen manastirski kompleks “Uroševica”, u selu Donje Zaostro, kao i da će se nastojati da se izvrši konzervacija i zaštita arheološkog materijala manastirskog kompleksa “Šudikova”. Prema njegovim navodima, pomenuta konzervacija iziskuje znatna novčana sredstva, pa je i pod znakom pitanja.
Osvrćući se na prošlogodišnje rezultate, Obradović je naveo da je na zahtjev MUP-a izvršeno trajno onesposobljavanje dugih cijevi, koje se nalaze u posjedu muzeja, kao i da je od marta do novembra prošle godine realizovano šest umjetničkih izložbi. Prema njegovim riječima, posebno je značajno da je postavljena stalna izložba, kao i da je ispitivan teren manastirskog kompleksa “Uroševica” i u opštinama Plav, Gusinje i Andrijevica, u okviru zajedničkog projekta “Na svetim vodama Lima”.

Novac kroji projekte
- Krajem prošle godine Muzej je zajedno sa Centrom za kulturu učestvovao na izradi “Monografije Berana”, koja je po prvi put štampana. Treba istaći da smo produbili saradnju sa muzejima u Podgorici i Rožajama, kao i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture Crne Gore. Kada se sve sabere, ova godina biće nastavak započetih projekata, kao i obogaćivanje naše ponude u odnosu na prethodni period. Naravno, realizacija zamišljenog zavisi od novčanih sredstava kojima ćemo raspolagati, zaključio je Obradović.
DAN

No comments: