25.3.06

Naizgled ozbiljna mušterija

Beranska policija podnijela je dvije krivične prijave protiv Podgoričanina R.B. zbog krađa u beranskim prodavnicama. R.B. je uhvaćen prvo u marketu "Štamparije" kako krade vrijedne, manje artikle. Nakon hapšenja policiji je stigao snimak i sa kamera iz "Kozmetiksmarketa" na kojem se jasno vidi kako nekoliko dana ranije on 'operiše' skupocjenu kozmetiku u toj prodavnici.
Kamere gotovo svakodnevno bilježe krađe. Krade se sve i svašta, najčešće ono što može da stane u džep. Obično završavamo na opomenama “mušterija”.
Ovog puta, međutim, slučaj smo prijavili, jer se ispostavilo da je R.B. za koga nijesmo ni znali da nije iz Berana, redovan 'kupac' i da je samo našu prodavnicu oštetio za nekoliko stotina eura. Tog dana kada je uhvaćen, dva puta se vraćao i krao - ispričao je radnik u marketu "Štamparija", najprometnijoj prodavnici u gradu.
Isti slučaj je i sa "Kozmetksmarketom", gdje je Podgoričanin krao parfeme i drugu skupu dekorativnu kozmetiku u više navrata.
- Na snimku koji smo dostavili policiji čak je u istoj garderobi kao kada je uhvaćen - kažu u toj prodavnici.
Radnice pričaju da je R.B. djelovao kao ozbiljna mušterija i uvijek koristio isti, ubjedljiv, način.
- Redovno bi po ulasku u prodavnicu pozivao, kao, mobilnim telefonom suprugu i pitao šta treba da joj kupi.
Kupovao bi zatim neke sitnice, a 'krupnice' trpao u džepove. Kada je to telefoniranje postalo sumnjivo i kada se, zapravo, ispostavilo da priča 'uprazno' pregledali smo trake sa kamera i imali šta da vidimo. Taj materijal je sada policiji dokaz protiv njega - kažu radnice.
Policija pretpostavlja da je Podgoričanin R.B. išao od grada do grada i krao po prodavnicama skupu robu, da bi je, najvjerovatnije, preprodavao. Ima indicija i da se radi o registrovanom narkomanu i da je robu krao da bi kupovao drogu. R.B. je zadržan u policijskom protvoru, nakon čega je pušten, ali su mu za sada 'prikačene' dvije krivične prijave, ukoliko ne stigne još neka iz nekog drugog grada.
Beranski prodavci pričaju da se sitna potkradanja tokom dana i na kraju mjeseca iskazuju vrlo značajnim novčanim sumama.
U nekim prodavnicama sa velikim prometom i skupom robom mušteruje na prisustvo kamera upozoraavju i natpisi. Sve više trgovaca pokušava da se kamerama brani od svakodnevnih potkradanja.
Za Podgoričanina R.B. se ispostavilo da nema rodbinu u Beranama i da je u ovaj grad radovno dolazio samo da bi krao.
Prodavačice su upozorile i na prisustvo jedne ekipe, koja takođe nije iz Berana, i najvjerovatnije ide od grada do grada, gdje u trgovinama uhodano i vješto zbunjuju kasirke. Oni prvo plaćaju krupnim novčanicama, a onda naknadno daju sitnije, a uzimaju i krupnu novčanicu i kusur od krupne.
- Sve se desilo tako brzo da nijesam shvatila šta sam uradila. Dok sam došla sebi, već je bilo kasno. Vozilo ih je čekalo ispred i već su bili daleko. Onda sam od koleginica iz drugih prodavnica čula istu priču i po opisu smo došli do zaključka da je riječ o istim ljudima koji to rade organozovano - priča jedna od prodavačica.
Osim prevarantskih trikova u kojima trgovci bivaju znatno oštećeni, u Beranama su sve učestalije i provale prodavnica, a policija je nedavno, u potjeri za jednom grupom provalnika pucala u vazduh.
REPUBLIKA

1 comment:

Anonymous said...

od grada do grada, od radnje do radnje, ja saniram i kradem :)