31.3.06

Manje 345 birača

Broj upisanih birača u beranskoj opštini koji imaju pravo glasa na predstojećem referendumu juče je iznosio 26.939 i za 345 birača je manji nego 1. maja 2003. godine, kada je na predsjedničkim izborima to pravo imalo 27.284 glasača. Pored utvrđenog broja glasača, u proceduri je još oko 600 zahtjeva za upis građana koji će na referendumu prvi put glasati.
Prema riječima Živka Bjelanovića, sekretara Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti, birački spiskovi su podložni promjeni do 25. aprila, kada se zaključuju, odnosno do 10. maja, do kada odluke može da donese Upravni sud Republike Crne Gore.
- Od raspisivanja referenduma birački spisak je objavljen na uvid građanima, o čemu su obaviješteni putem lokalnih glasila. Prosječno, dnevno obradimo oko 50 zahtjeva i u skladu sa zakonom predviđenim uslovima svim biračima će biti obezbijeđeno pravo glasa na referendumu - ističe Bjelanović.
On navodi da je od 15. maja 2002. godine, kada su održani lokalni izbori u Beranama, do 23. marta u biračkom spisku izvršeno 5.943 promjene po svim osnovama.
- U pomenutom periodu zbog preseljenja u drugu opštinu na teritoriji Crne Gore iz spiska je brisano 655 birača, dok je zbog promjene prebivališta van teritorije Republike iz spiska izbrisano 627 birača. Zbog smrti je izbrisano 1.071 lice, dok je zbog ljudi koji su prvi put stekli biračko pravo u istom periodu u birački spisak izvršeno 2.077 upisa - zaključuje Bjelanović, dodajući da nepreciznost podataka o prebivalištu birača, koje dostavlja MUP, usporava rad na sređivanju biračkih spiskova.
DAN

No comments: