12.3.06

Čitav budžet nedovoljan za naknadu štete

Predstavnici beranske lokalne samouprave dobili su obećanje od ministra Milutina Simovića da će voćari iz ove opštine dobiti pomoć u sadnom materijalu zbog štete uzrokovane elementarnim nepogodama koje su zahvatile ovo područje 2004. godine, kada je u beranskoj opštini stradalo oko 100.000 stabala kontinentalnog voća.
Prema riječima Ilije Markovića, sekretara Sekretarijata za poljoprivredu u SO Berane, štete na stablima su procijenjene na 88.738 eura, a na plastenicima 8.630 eura.
- Ministar Simović je obećao da će nam biti pozitivno odgovoreno na Zahtjev za pomoć u dodjeli sadnog materijala, kako bi se makar ublažile štete na voću. Ali je od toga, ipak, mala vajda. Prezentujući budžet Ministarstva poljoprivrede za kupovinu sadnica, Simović je naveo da je za kupovinu rasadnog materijala kontinentalnog voća predviđeno 65.000 eura za čitavu Crnu Goru. Očigledno je da se sa tolikim budžetom ne mogu kupiti sadnice za eliminisanje nepogoda samo u Beranama, istakao je Marković.
Iako je budžet namijenjen poljoprivredi uvećan za trećinu u odnosu na prethodnu godinu, Marković je kazao da se ova uvećanja nijesu reflektovala na obnovu voćarstva u Crnoj Gori. Prema njegovim riječima, gro sredstava opredijeljeno je prema Podgorici i primorju, “tako da će sjever i u ovom slučaju ostati praznih šaka”.
- Ostaje nam samo da kao region, naročito područje Polimlja, tražimo pomoć od humanitarnih organizacija. Sa ovolikim budžetom i sredstvima koja su opredijeljena za kupovinu rasadnog materijala, voćarstvo na sjeveru Crne Gore se ne može spasiti, a kamo li obnoviti, zaključio je Marković.
Na sjeveru Crne Gore ima više od 1.000.000 stabala kontinentalnog voća, a u svim opštinama ovog regiona sniježne padavine su prije dvije godine nanijele ogromne štete voćnjacima. Nekoliko opština je od ministarstva već dobilo pomoć u rasadnom materijalu, a beranska lokalna samouprava se zahtjevom za pomoć obratila 24. januara ove godine.
DAN

No comments: