3.3.06

Nastavljaju protest

Iako nije precizirano ko će obezbijediti novac i kad će im biti isplaćen, radnicima Hotelsko-turističkog preduzeća "Berane" dato je juče obećanje da će sva potraživanja zbog kojih štrajkuju biti izmirena u najskorijem roku.
Kako je saopštila predsjednik sindikata HTP "Berane" Radmila Osmajlić, juče je u Podgorici održan sastanak tima sastavljenog od predstavnika ministarstava turizma, rada i socijalnog staranja, SSS CG, Republičke inspekcije za rad i radne odnose, fondova i predstavnika hotela "Berane", "Komovi" iz Andrijevice, manjinskih akcionara i OSP iz Berana. Sastankom je predsjedavao Nebojša Popović, pomoćnik ministra turizma.
- Dogovoreno je da se sva zaostala potraživanja prema radnicima HTP izmire u najskorijem roku. Nije precizirano kada, kao ni to ko će obezbijediti sredstva za izmirenje plata, uplatu radnog staža i ostalih potraživanja koja radnike sljeduju po zakonu. Hotelijeri iz Berana i Andrijevice nastaviće svakodnevna okupljanja u hotelima "Berane" i Komovi" dok se ne realizuje obećano - kazala je Osmajlić.
Ona je podsjetila da je 68 radnika HTP sedam dana štrajkovalo glađu zbog pomenutih problema, kada je formiran pomenuti tim čiji je zadatak bio da pod nadzorom Ministarstva turizma preispita opravdanost zahtjeva štrajkača, kada je i postignut dogovor da se štrajk glađu prekine.
Zaposleni u HTP "Berane", smatrali su da zaostala potraživanja treba da izmiri "Euroturist GMBH", koji je bio većinski vlasnik preduzeća u vrijeme kad su nastali problemi. Međutim, u međuvremenu, krajem prošle godine, hotel "Berane" je prodala Atlasmont banka na osnovu fiducije za nevraćeni kredit kompaniji "Montenegroinvest", tako da je ostalo nejasno ko će preuzeti zaostale obaveze prema radnicima.
Radnici su juče kazali da će ostati u štrajku sve dok im ne bude izmireno 12 zaostalih plata, radni staž za 21 mjesec, regresi, topli obroci i ostala potraživanja. Oni su podsjetili da je i hotel "Komovi" u Andrijevici pod fiducijom od Rožajske banke kod koje je "Euroturist" uzeo kredit od 50.000 eura koji nije vraćen, a ista je situacija prema njihovim sumnjama i sa motelom "Lokve", koji je dat u zalog radi kreditnog zaduženja.
VIJESTI

No comments: