4.3.06

''Gumig'' pred stečajem

Višegodišnja agonija u Fabrici za protektiranje guma ''Gumig'' u Beranama najvjerovatnije će biti prekinuta uvođenjem stečaja i suspendovanjem prava vlasnika ove kompanije.
Predsjednik sindikata Fehmo Adrović rekao je da su dva preduzeća, jedno iz Berana i drugo iz Beograda, već uputili Privrednom sudu u Bijelom Polju zahtjev za uvođenje stečaja radi namirenja potraživanja i da bi to trebalo vrlo brzo da bude učinjeno.
- To je u ovom trenutku jedini način da se nešto promijeni i prekine agonija. Vlasnici su digli ruke. Nema struje, vode. Kotao je pukao. Fabrika je neobezbijeđena. I MUP smo o tome obavijestili, da skinemo odgovornost sa sebe ako eventualno nešto nestane. Tamo su vrijedne mašine - rekao je Adrović.
AD ''Gumig'' je nakon masovne vaučerske privatizacije bio u vlasništvu radnika i građana sa 76 odsto akcija. Preduzeća ''Euroturist'' i ''Adriamont'', otkupili su u decembru 2003. godine 24 procenta akcija od državnih fondova, kao i 33 odsto od radnika i građana, i na taj način postali većinski vlasnici ove firme.
- Neki privatnici već su pokazali interesovanje. Međutim, čeka se da se kroz stečaj stvari imovinski potpuno raščiste, i da ljudi znaju šta kupuju - rekao je Adrović.
REPUBLIKA

No comments: