7.3.06

Radimo sve što možemo

Postupajući po novom zakonu o zaštiti zdravlja i ostvarivanju prava mentalno oboljelih osoba, ovlašćeni službenici CB Berane preduzeli su sve neophodne radnje kako bi zakon bio u potpunosti ispoštovan, stoji u reagovanju iz policije koji se odnosi na tvrdnju Doma zdravlja - Dispanzera za mentalno zdravlje, gdje je saopšteno da je Momčilo Grubović, koji je nedavno usmrtio Milicu Đerković, i ranije napadao sugrađane, ali da niko nije našao za shodno da ga odvede u bolnicu, iako je on registrovan kao oboljela osoba.
- Ovlašćeni službenici policije su Dispanzeru za mentalno zdravlje, na osnovu ličnih zapažanja da se radi o agresivnim osobama, priveli dvije osobe koje su potom upućene na liječenje. Pored toga, policija to nije činila na osnovu bilo kakvog pismenog zahtjeva dobijenog od strane Dispanzera, kako su naveli, već na vlastitu inicijativu.
Kako bi pomogla duševno oboljelima, policija je inicirala sastanak sa ljekarima specijalistima 14. februara gdje je dogovoren što efikasniji način djelovanja prema osobama sa raznim duševnim poremećajima, a koja se javljaju kao izvršioci krivičnih djela i prekršaja. Aktivnosti CB nijesu tu stale, već je, takođe, na inicijativu policije, sličan sastanak održan i sa osnovnim državnim tužiocem u Beranama 15. februara.
- To znači da je CB inicirao niz mjera i radnji, kako bi se te osobe blagovremeno smjestile u specijalizovanu ustanovu i na taj način spriječile da vrše krivična djela i prekršaje, kao i ugrožavaju sigurnost građana. Što se tiče ubistva koje je počinio Grubović i preduzimanja zakonskih mjera prema njemu, službenici policije CB Berane su protiv Grubovića do sada podnijeli jednu prekršajnu prijavu, kao i krivičnu prijavu zbog krivičnog djela nanošenje lakše tjelesne povrede. Poslije sprovedenih zakonskih mjera, Grubović je privođen na dalji postupak Dispanzeru za mentalno zdravlje u Beranama, tako da niko ne može da konsatatuje da nije privođen na liječenje i da nad njim nijesu sprovedene mjere koje zakon dozvoljava - stoji u reagovanju CB Berane.
Specijalisti Dispanzera za mentalno zdravlje podsjetili su da je SZO prošle godine usvojila deklaraciju o ostvarivanju prava mentalno oboljelih osoba. Tu deklaraciju prihvatilo je Ministarstvo zdravlja CG prihvatilo, a Skupština usvojila u maju prošle godine.
VIJESTI

No comments: