1.3.06

Škotlanđanin ''olakšao'' blagajnu

Novi rukovodilac projekta MEDNEM, u okviru kojeg posluje beranska fabrika za preradu mlijeka ''Zora'' - Njemac Hans Joakim Zilken rekao je juče da donator ''žali što je taj posao nekoliko godina bio povjeren Škotlanđaninu Tomu Hodžu'', ističući da se profitabilnost fabrike može očekivati do kraja godine, i da nije riječ o promašenoj investiciji.
- Investicija nije promašena, ali lično mislim da Luksemburg žali što je odabrao njega da odradi taj posao - rekao je Zilken prilikom jučerašnje posjete ministra poljoprivrede Milutina Simovića toj fabrici.
Škotlanđanin Tom Hodž boravio je četiri godine u Beranama, tokom pripreme za realizaciju projekta Razvoj mljekarstva na sjeveroistoku Crne Gore i izgradnje mljekare u Beranama, sa šest otkupnih centara u regionu. On je godinu prije odlaska obavljao istovremeno i poslove izvršnog direktora fabrike.
Pitanje njegove odgovornosti za razne afere koje su potresale mljekaru ''Zora'' tokom prvih godina rada, urušavajući joj imidž do granice opravdanosti realizacije čitavog međunarodnog projekta, postavljano je u medijima odavno. Ovih dana nezvanično je potvrđeno da je protiv Hodža otvorena istraga i podnijeta krivična prijava zbog ''zlupotrebe službenog položaja''. Škotlanđaninu se, za sada, stavlja na teret da je blagajnu fabrike ''olakšao'' za 40 hiljada eura, kroz podizanje gotovog novca, bez pokrića.
Ministar Simović je komentarišući tu nezvaničnu informaciju rekao da je u kontaktu sa Vladom Luksemburga i da ''insistira da se stvari istjeraju na čistac''.
- Tom Hodž nije bio izbor ni ministra poljoprivrede, ni Vlade Crne Gore. On je bio izaslanik Vlade Luksemburga i mandat za rukovodica projekta dobio od luksemburgške agencije Lux-development. Moja je obaveza da svi oni koji dolaze ovdje da realizuju projekte i imaju mandate od svojih vlada, budu poštovani i podržani od naše Vlade koja participira u tom projektu - kazao je Simović.
On je izrazio uvjerenje da će se o odgovornosti bivšeg rukovodioca projekta MEDNEM, izjasniti donatori.
- Mjere će da pokrene njegova vlada koja ga je kandidovala - rekao je ministar poljoprivrede. Fabrika mlijeka ''Zora'' izgrađena je donacijom luksemburgške Vlade od nekoliko miliona eura, uz podršku Vlade Crne Gore u obezbjeđivanju infrastrukture.
''Zora'' upošljava 35 radnika, dok je indirektno za nju poslovno vezano još oko 800 farmera, stalnih kooperanata.
REPUBLIKA

1 comment:

Anonymous said...

Hodza ti si car. Vrati nam se.