27.3.06

Moraju odgovarati za masovni pomor ribe

Od 2002. godine, kada je Fabrika kože "Polimka" izazavala veliki pomor ribe u Limu, i podnošenja prijave, ništa dalje nije preduzeto da se krivac sankcioniše - upozorili su aktivisti Sportskog ribolovnog društva "Lim", najpoznatije ekološke asocijacije u Beranama.
Oni traže od Osnovnog suda da ažurira ovaj slučaj kako se ne bi desilo da eventualno zastari.
- Krivična prijava je najprije skupljala prašinu u fioci jednog sudije, dok on nije otišao u penziju i ostavio predmet neriješen. Onda je trebalo da prođe izvjesno vrijeme da ga preuzme drugi i sada očekujemo da se konačno nešto povodom tog pitanja uradi. Stvari su, inače, potpuno jasne - rekao je predsjednik asocijacije Željko Obadović.
Masovni pomor ribe nizvodno od industrijske zone, na ulazu Lima u Tifransku klisuru, dogodio se u ljeto 2002. Da bude gore, vodostaj rijeke bio je nizak, a koncentracija otrova time veća. Nizvodno od Berana, sve do Bijelog Polja, osim ogromne količine bijele ribe, plivali su uginuli kapitalni primjerci plemenitih vrsta – mladice, pastrmke i lipijena.
Slučaj je najprije pokušan da se 'zataška' pričom o dinamitu kao uzroku uginuća ko zna koliko tona ribe. Zatim je, osim na "Polimku", sjenka pala i na Fabriku papira. Stručni nalaz koji je, međutim, urađen u Centru za ekotoksikološka ispitivanja bio je nedvosmislen – i u kanalu koji odvodi otpad iz fabrike kože i u vodi, a i u utrobi uginulih riba pronađen je isti hemijski sastojak koji se koristi u industriji kože. Time je dilema riješena i priče prekraćene.
- Nakon tog nalaza, republički vodoprivredni inspektor je podnio krivičnu prijavu protiv 'Polimke', ali se dalje od toga nije odmaklo - podsjetio je Obadović.
On je rekao da je vještačenjem utvrđeno da je šteta koja je nastala procijenjena na 97,5 hiljada eura, a kao oštećena strana naznačeno je ribolovno društvo, jer gazduje vodama na području opštine.
- Koliko god bilo presuđeno, mi smo namjeravali da taj novac uložimo u izgradnju mrijestilišta. Mislimo da je to bolje nego da se eventualno odmah kupi mlađ i pusti u rijeku. Ovo bi bilo dugoročnije i bolje rješenje za stalno obnavljanje ribljeg fonda - smatra predsjednik SRD "Lim".
On vjeruje da bi rješavanje ovog slučaja bilo podsticajno i za druge sudske sporove u slučajevima ekoloških katastrofa. Samo godinu kasnije, kao što je poznato, dogodio se masovni pomor ribe u Tari, za koji je, takođe, nedvosmileno, utvrđeno da ga je počinila tamošnja Fabrika namjenske proizvodnje, a da je uzrok bio cijanid. Taj slučaj se, kako je tada ocijenjeno, "na sreću" dogodio zimi, jer je koncentracija otrova u vodi mogla biti smrtonosna i za kupače, da je bilo ljeto.
- Koliko je meni poznato iz kontakta sa kolegama iz Mojkovca, ni tu ništa nije urađeno dalje od krivične prijave - rekao je Obadović.
Vodeći ekolozi u Crnoj Gori upozoravali su da pravda ide vrlo sporim korakom kada su u pitanju ekološke katastrofe.
- Mi se nadamo da sa ovim slučajem neće biti tako. Animiraćemo nanovo javnost. Rečeno nam je da je potrebno da se stručnjak, koji je uradio analizu, izjasni i usmeno u sudu. Nema razloga da se, i to ne učini, ali ne treba čekati. Potrebno je samo da se počne sa kažnjavanjem kako bi shvatili da je ugrožavanje životne sredine težak prekršaj. Težimo ka Evropi, a izbjegavamo da prihvatamo odgovornost i sankcije koje su tamo normalna stvar za ovakve slučajeve. Tamo kompanije isplaćuju ogromne odštete, do bankrotstva - kazao je Obadović.

Slovenci saznali za krivičnu prijavu
Stvari povodom krivične prijave protiv "Polimke" zbog pomora ribe iskomplikovale su se ,u međuvremenu, kada je fabrika prestala da radi, upravo krajem 2002. godine, a proizvodnja do danas nije pokrenuta. Sudbina kompanije je i dalje neizvjesna. Pokušaj privatizacije kroz prvi tender za prodaju nije uspio. Na drugi se, kao i na prvi, prijavila slovenačka korporacija "Koroški". - Mislim da su Slovenci, koji su pokazivali interesovanje za ovu fabriku ,upoznati sa slučajem, odnosno krivičnom prijavom i mogućnošću da fabrika bude sankcionisana. Oni bi tada morali da preuzmu tu obavezu. Siguran sam čak da imaju saznanja o tome, iako im najprije to nije predočeno. Neko je smatrao, izgleda, da to nije važno da im se kaže, a oni su iz države gdje se takve stvari shvataju ozbiljno - rekao je predsjednik ekološko - ribolovne asocijacije "Lim" iz Berana.
REPUBLIKA

No comments: