9.3.06

Provala u preduzeće

Izvršni direktor beranske Fabrike za protektiranje guma ''Gumig'' Miško Nenadović uputio je apel Privrednim sudu u Bijelom Polju da ubrza postupak uvođenja stečaja, nakon što je prekjuče neko neovlašćeno ulazio u kompaniju koja je potpuno neobezbijeđena.
-Neko je ulazio u fabriku i ostavio sve otvoreno. Prijavili smo slučaj policiji koja je obavila uviđaj, ali smo popisom ustanovili da nije ništa ukradeno - rekao je Nenadović.
On je izrazio bojazan da ulazak u fabriku nije bio slučajan i da bi se to moglo ponoviti.
-Strah me da ovo nije, možda, bilo testiranje i da nam se ne dogodi ono što se desilo jednoj fabrici u Bijelom Polju, iz koje su preko noći nestale sve mašine - dodao je izvršni direktor ''Gumiga''.
Fabrika za protektiranje guma privatizovana je u decembru 2003. godine, kada su većinski paket akcija od državnih fondova, radnika i građana otkupila preduzeća ''Euroturist GMBH'' i ''Adriamont''. Fabrika, međutim, ne radi, a dvadesetak zaposlenih, kojima se duguje 38 plata i povezivanje radnog staža za skoro četiri godine, zatražili su poništenje privatizacije zbog nepoštovanja odredbi ugovora.
Dva preduzeća, jedno iz Berana i drugo iz Beograda, nedavno su Privrednom sudu uputili zahtjev za uvođenje stečaja radi namirenja potraživanja, a radnici su to podržali, vjerujući da su stečaj i prodaja kompanije jedini način da i sami naplate svoja potraživanja.
-Svakodnevno zovemo Privredni sud i idemo u Bijelo Polje. Mislimo da je potrebno da se hitno odredi stečajni upravnik, čiji je prvi zadatak da obezbijedi imovinu. Ja kao izvršni direktor nemam mogućnosti da to organizujem, a vlasnici se ne pojavljuju - rekao je Nenadović.
Predsjednik Sindikata kompanije, koji obavlja poslove magacionera, Fehmo Adrović rekao je da radnici unaprijed odbacuju bilo kakvu odgovornost za sve što bi se moglo desiti.
-Mi smo i ranije upozorili policiju i vlasnike da je fabrika neobezbijeđena. Juče sam obavijestio i opštinsko Sindikalno povjereništvo i stoga skidam svaku odgovornost sa sebe - kazao je Adrović.
REPUBLIKA

No comments: