6.3.06

Neka MUP dovodi duševno oboljele

Dispanzer za mentalno zdravlje beranskog Doma zdravlja uputio je zahtjev policiji da sve mentalno oboljele osobe, za koje se osnovano sumnja da mogu ugroziti sopstveni ili tuđi život ili zdravlje, dovedu do prve psihijatrijske ustanove.
Na ovakav korak, u Domu zdravlja su se odlučili nakon monstruoznog ubistva u beranskom naselju Pešca kada je na brutalan način život ubijena šesdesetosmogodišnja Milica Đerković, koju usmrtio komšija Momčilo Grubović, registrovan kao mentalno oboljela osoba. U Domu zdravlja su kazali da je on još 2003. godine otpušten iz duševne bolnice u Skoplju i da je to registrovano u njegovom zdravstvenom kartonu. Od tada se samo jednom javio specijalisti, a počinio je niz napada na ljude, što je registrovano u policiji, ali niko nije našao za shodno da ga dovede u bolnicu kako ne bi ponovio isto djelo.
Razlog zahtjeva je preduzimanje aktivnosti za liječenje i zbrinjavanje nervno oboljelih. Ti bolesnici se svakodnevno mogu vidjeti u gradu na Limu, a njihovo besciljno kretanje i stalno prisustvo na ulicama, govori da su od svih napušteni. Uz to, duševno oboljele osobe često su i pogodna meta za ismijavanje, na šta reaguju agresivno i to prema sugrađanima koji su se slučajno našli pred njihovim očima u momentu psihičke krize.
Trend rasta oboljelih, kako su saopštili u Domu zdravlja u Beranama, u stalnom je porastu, a ta brojka se značajno uvećala posljednjih desetak godina dolaskom velikog broja raseljenih i izbjeglih, na kojima su ratne traume i dešavanja ostavila trajne i opasne posljedice.
Kako su objasnili u Domu zdravlja, ta ustanova ljekarsku pomoć pruža i veoma povećanom broju uživaoci droga i ostalih opojnih sredstava, a sve to zahtijeva hitno stvaranje uslova za otvaranje centra za mentalno zdravlje. To je, inače, i glavna stavka zakona o mentalnom zdravlju kojeg je prošle godine usvojila Svjetska zdravstvena organizacija, a Ministarstvo zdravlja Crne Gore prihvatilo.
Ponašajući se u skladu za propisima koji se tiču ostvarivanja prava mentalno oboljelih, a imajući u vidu trend rasta oboljelih i posljedice koje sa sobom nosi priroda duševnih oboljenja, Dom zdravlja se obratio pismenim zahtjevom Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Centru bezbjednosti Berane. U zahtjevu, pored ostalog, stoji da "jedna od ključnih segmenata zdravlja u cjelini je mentalno zdravlje".
- SZO i ostale međunarodne institucije koje se bave zaštitom zdravlja poklanjaju pažnju zaštiti mentalnog zdravlja, a u sklopu generalne politike svake zemlje. U tom kontekstu Ministarstvo zdravlja je formiralo Nacionalnu komisuju za zaštitu mentalnog zdravlja, a Skupština je donijela 24. maja 2005. godine Zakon o zaštiti i ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica, kojim je predviđeno organizovanje i sprovođenje zaštite, kao i stvaranja uslova za primjenu mjera zaštite tih osoba od diskriminacije. S obzirom na to da u djelu sprovođenja zakona učestvuje i MUP ukazujemo na odredbu koja predviđa da "kad službena lica organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove, u vršenju svojih ovlašćenja, posumnjaju da se radi o mentalno oboljelom licu, dužni su da, bez odlaganja, to lice dovedu u najbližu zdravstvenu ustanovu radi ukazivanja ljekarske pomoći". Mentalno oboljelu osobu za koju se osnovano sumnja da može ugroziti sopstveni život ili zdravlje, odnosno život i zdravlje drugih ljudi, policija je dužna da dovede do prve psihijatrijske ustanove. Pored toga, dužna je i da pruži asistenciju pri dovođenju na pregled i sprovođenju u psihijatrijsku ustanovu, a na zahtjev nadležne psihijatrijske službe i službe hitne pomoći - kaže se u obraćanju ljekara policiji.
U Domu zdravlja kažu da problem mentalno oboljelih treba da bude multidisciplinaran - da bi se pomoglo duševno oboljelim u to moraju biti uključeni i porodica, škola, policija, sudstvo, tužilaštvo i građani.
Ljekari su izrazili očekivanja da će Ministarstvo zdravlja, imajući u vidu stanje na terenu, imati načina da se stvore uslovi kako bi se u Beranama osnovao Dispanzer za mentalno zdravlje, a ujedno su apelovali na rukovodstvo Duševne bolnice u Kotoru da ima više razumijevanja prema pacijentima koje treba uputiti tamo na liječenje dok se u Beranama ne stvore bolji uslovi.

SVAKE GODINE 500 NOVIH MENTALNIH BOLESNIKA
Da ta inicijativa ima opravdanje, u Domu zdravlja kao primjer iznose podatak da je u njihovom Dispanzeru za mentalno zdravlje od duševnih poremećaja u 2000. godini liječeno 1.522 lakše ili teže oboljelih pacijenata od čega je po prvi put ljekarska pomoć bila potrebna za 197. Dvije godine kasnije, 2002, broj oboljelih se znatno uvećao, tako da je pomoć specijaliste bila neophodna za 2.048 oboljelih, od čega se prvi put ljekaru javilo 435 pacijenata.
U Domu zdravlja naglašavaju da se broj oboljenih u kasnijem periodu povećavao istim tempom, što znači da je svake naredne godine bilo u prosjeku oko 500 novoregistrovanih, dok je o broju onih koje porodice skrivaju od ljekara i javnosti teško govoriti.
VIJESTI

No comments: