22.3.06

Otpadne vode prešle prag

Skoro sva domaćinstva čije se kuće i dvorišta nalaze uz otvoreni kanal u MZ Stari grad u centru Berana, već nekoliko dana su ponovo suočeni sa problemom izlivanja otpadnih fekalnih voda iz tog kanala. Zbog toga nekoliko domaćinstava je juče moralo da iseli iz prizemnih prostorija, a zbog opasnosti od zaraze, djeci ovih dana nijesu dozvoljavali da izlaze iz kuća do kojih se stiže preko improvizovanih mostova. Najviše su ugrožene porodične kuće porodica Pačariz, Šahinović, Žarić, Pođanin, Javorovac, Kalić, Kadić, Ramusović i druge.
Kako je kazala Mulka Pačariz, čije je dvorište poplavljeno, a otpadne vode ulaze i u kuće, najviše strahuju od izbijanja zaraze jer u njihovoj kući žive dvije porodice sa petoro djece. Ona je podsjetila da taj problem nije od juče i da lokalna vlast nije učinila ništa da ga riješi, podsjećajući da su stanovnici u više navrata protestovali zbog tog problema i pisali peticiju. Prema riječima Esada Kalića, tokom prošlog ljeta, kada je rađena kanalizacija u Ulici Miloša Mališića, nije poštovan projekat i cijevi su postavljene na manjoj dubini od predviđene tako da je problem odvođenja fekalnih voda ostao neriješen.
- Tada smo, nakon protesta i brojnih peticija od predsjednika Opštine Relje Jovančevića dobili obećanje da će tokom jeseni, posebnim projektom, biti riješen taj problem, međutim prošlo je skoro godinu dana od tada, a od javno datog obećanja nije bilo ništa - kazao je Kalić i dodao da je kanalizacija p-onovo začepljenja.
Opština, prema njegovim riječima, ne želi da riješi problem porodica koje tu žive stotinama godina i koje su mnogo toga učinile za razvoj grada.
- Prinuđeno smo da sami prikupimo novac i da tokom narednih mjeseci sami počnemo rješavanje problema - kazao je Kalić.
VIJESTI

No comments: