9.3.06

Bez posla 105 fakultetlija

Prema podacima od 31. januara na evidenciji beranskog Biroa rada nalazi se 3.133 lica, među kojima i 105 osoba sa fakultetskom diplomom. Prema riječima Branke Šćekić, direktora Biroa rada, u odnosu na isti period prošle godine nezaposlenih je manje za 541 lice.
- Broj nezaposlenih je smanjen zahvaljujući izvođenju javnih radova, sezonskom zapošljavanju, primanju radnika od poslodavaca na određeno i neodređeno vrijeme i dodjelom kredita za samozapošljavanje - naglašava Šćekićeva.
Ona ističe da je za godinu dana zaposleno i 203 pripravnika, što je znatno uticalo na smanjenje broja nezaposlenih.
- Sve više se zapošljavaju žene, pa je njihov broj na evidinciji smanjen sa 1.545 na 1.213. Za godinu dana u Beranama je zaposleno 920 lica, ali za toliko nije smanjen i broj nezaposlenih, jer je određen broj zaposlenih ostao bez radnog mjesta i sada se nalazi na evidenciji Biroa rada. Inače, broj nezaposlenih najviše se poveća na kraju školske godine, dok se značajno umanjuje za vrijeme zimske i ljetnje turističke sezone i u vrijeme izvođenja javnih radova- pojašnjava Šćekićeva.
Na Birou rada nalazi se najviše lica sa prvim stepenom stručne spreme, njih 1.224, dok je najmanje (16) nezaposlenih sa petim stepenom stručne spreme. Pored 105 osoba sa fakultetskom diplomom, na beranskom Birou rada se nalazi i 107 lica sa diplomom više stručne spreme.
DAN

1 comment:

Anonymous said...

Kako da nadju posao kad ni te fakultete vecina njih je na foru zavrsila?!?