12.3.06

Novi stečaj u “Izgradnji”

Rješavajući po zahtjevu povjerilaca, sudija Privrednog suda u Bijelom Polju, Faruk Mušović donio je Rješenje o smjeni Aca Vukovića sa dužnosti stečajnog upravnika AD “Izgradnja”, imenujući za novog upravnika tog preduzeća Esada Ramovića iz Pljevalja. Pored toga, Mušović je donio odluku o otvaranju novog stečajnog postupka u tom preduzeću.
Kako je navedeno u Rješenju, Privredni sud je odlučivao o zahtjevu za otvaranje stečajnog postupka po zahtjevu povjerilaca: Gorana Pantovića, Dušana Čukića, Dragana Đukića i Dušana Bubanje.
Obrazlažući doneseno Rješenje, Mušović je naveo da je 20. januara 2004. godine prihvaćen predlog za pokretanje stečajnog postupka u GP Izgradnja, kada je za stečajnog upravnika imenovan Aco Vuković.
- Planom reorganizacije predviđeno je konačno izmirenje povjerilaca sa 31.decembrom 2004. godine, a dužnik nije ispoštovao ugovorene obaveze, odnosno Plan reorganizacije nije realizovan - navodi se, između ostalog, u obrazloženju Rješenja.
Kako dalje stoji, od uvođenja stečaja 2004. godine, pa do 28. februara ove godine, prema povjeriocima je izmirena obaveza u iznosu od po 100 eura, od prodatih akcija kod Atlasmont banke, “a upravnik od dana imenovanja pa do dana donošenja Rješenja, nije položio ispit za stečajnog upravnika”.
Podsjećanja radi, GP Izgradnja AD iz Berana bilo je jedno od najvećih građevinskih preduzeća u Crnoj Gori. Usljed teškoća u poslovanju, početkom januara 2004. godine preduzeće se našlo pred likvidacijom, kada je odlučeno da je jedini izlaz uvođenje stečaja u tom kolektivu. Od nekadašnjih 107 radnika, koliko je preduzeće imalo te godine, na posao je zadržano njih 60-ak. Od tad, GP Izgradnja angažovano je na izgradnji stambene zgrade za prosvjetne radnike u Beranama, ali zbog slabog priliva novca od strane Stambene zadruge, koja je finansijer radova, isti kasne, a radnici neredovno primaju minimalne lične dohotke.
DAN

No comments: