1.4.06

Pale brda zbog pečurki

Vatrogasci iz Berana uputili su apel beračima pečurki da ne pale vatre, jer se nerijetko požari proširuju bez kontrole. Prvi lijepi dani, vatra i dim na brdima oko Berana, najavili su sezonu branja pačurki, ali i požara. Berači iz navike pale rastinje, vjerujući da to doprinosi boljem rodu gljiva.
Mi upozoravamo da će biti strogo kažnjeni svi koji podmeću požare - rekao je komandir vatrogasnog voda Milosav Korać.
On je ukazao da takvi požari često izmiču kontroli, kada ih je veoma teško lokalizovati i ugasiti.
- sImali smo slučajeva ranijih godina da su najvjerovatnije berači pečurki podmetnuli nekoliko požara koji su se proširili i zahvatili četinarsku šumu, kada je pričinjena znatna šteta. Jedan takav požar u okolini Andrijevice prijetio je prošle godine da zahvati i neka sela u blizini grada. Da se to ne bi ponavljalo sprovešćemo rigorozne kontrole i svaki uhvaćeni piroman biće prijavljen - upozorio je Korać.
Poljoprivredni inženjer Ilija Marković, načelnik resornog opštinskog sekretarijata, naglašava da vatra ne može doprinijeti boljem rodu pečurke.
- To je obična glupost. Ali neko je pronio takvu priču da navodno iza požara gljive bolje rađaju, i sada je ljude teško od toga odvići. Mi svake godine upućujemo upozorenja i ukazujemo na to koliko šume bespotrebno strada u takvim požarima. Nažalost, dok neko ne bude uhvaćen i kažnjen za primjer ostalima, to neće prestati - vjeruje Marković.
Neki iskusni berači pečurki takođe ukazuju da je pogrešno uvjerenje da vatra i pepeo doprinose boljem rodu.
- Ne samo da ne doprinose, već na terenu koji je vatrom spržen, teško da može bilo šta roditi. Ali one koji su tek počeli da se bave tim poslom teško je u to ubijediti - kaže jedan od njih.
Za značajan broj domaćinstava na sjeveru Republike branje pečurki predstavlja osnovni izvor zarade, nekada i veoma dobre, u zavisnosti od godine i roda gljiva. Sezona branja počinje odmah nakon otapanja snijega.
REPUBLIKA

No comments: