7.4.06

U nedjelju opet idu pred Vladu

Za oko 160 radnika ŠIK "Polimlje", koje je nastalo privatizacijom AD ŠIP "Berane", ni juče nije uplaćeno 15 zaostalih plata i radni staž za 24 mjeseca, iz perioda prije privatizacije, što im je prije četiri dana obećao ministar ekonomije Predrag Bošković. Radnici su sinoć najavili da će, ukoliko danas do 15 časova ne dobiju novac, u nedjelju 9. aprila započeti štrajk ispred zgrade Vlade. Oni su taj zahtjev proslijedili stečajnom sudiji, stečajnom upravniku, Vladi RCG i Ministarstvu ekonomije.
Radnici su od stečajnog sudije i upravnika zatražili da im kao povjeriocima dostave iznos novca koji se nalazi na računu ŠIP-a i spisak potraživanja pojedinačno za svakog radnika sa platama, kako bi znali koliko iznose njihova potraživanja.
Taj podatak im je potreban kako bi se radnici prioritetno namirili u stečajnom postupku, jer se Vlada odrekla svojih potraživanja, koja su bila svrstana u prioritetnu klasu, u korist radnika.
Oni traže i da sud obaveže stečajnog upravnika da podatke istakne na oglasnoj tabli preduzeća i da izda nalog za isplatu radničkih potraživanja, najkasnije do 7. aprila do 15 časova.
Prema njihovom mišljenju odgovornost za ispunjenje njihovih zahtjeva, nakon što je Vlada otpisala potraživanja, snose stečajni sudija i stečajni upravnik.
Stare dugove ŠIP-a još nijesu otpisali Opština Berane, Komunalno i Elektrodistribucija. Na bivšem računu te firme ima oko 450 hiljada eura stečajne mase, ali radnici nijesu mogli da ih koriste dok se ostali ne odreknu potraživanja.
VIJESTI

No comments: