15.4.06

Šrafcigerom na nastavnika

Incident u Osnovnoj školi ''Radomir Mitrović'' i sukob učenika s nastavnikom, odveo je juče pred sudiju za prekršaje i đaka i nastavnika. Slučaj se dogodio u prijepodnevnim satima, u međupauzi između četvrtog i petog časa, a prethodila mu je tuča dvije grupe dječaka u holu škole.
Nastavnik fizičkog vaspitanja Tomislav Knežević je pokušao da interveniše i zavede red. On ne krije da je đaka M.M. kada je pokušao da pobjegne, ''vaspitno'' blago udario po vratu, na šta je dječak uzvratio salvom psovki, a potom i pesnicama.
- Pokušao sam da zaštitim dežurnog učenika koji je bio pretučen. Ne krijem da sam M.M. kada je pokušao da pobjegne blago udario. Dječak se odjednom zaletio i udario me pesnicom u lice. Odnekuda je izvadio šrafciger. Priskočile su kolege i sve se završilo na tome - ispričao je Knežević za Republiku nakon incidenta.
Policija je, međutim, po dolasku na mjesto događaja i uzimanja izjava od učesnika i svjedoka, prijavu podnijela protiv dva učenika, ali i protiv nastavnika.
Prekršajni sudija Branka Pantović nam je kazala da je već u popodnevnim satima održano suđenje, ali nije mogla ništa konkretnije da saopšti. Ona je samo potvrdila da se prijava odnosila i na učenike i na nastavnika.
- Suđenje je završeno odmah, ali vam ne mogu reći kakvu sam presudu donijela - kazala je Pantovićeva.
Među zaposlenima u školi ''Radomir Mitrović'', najvećoj po broju učenika u gradu i veoma zapaženoj po nastavnim dostignućima, juče je vladalo ogorčenje i nevjerica. Za profesora Kneževića, čovjeka pred penzijom, niko nije imao ružnu riječ, i njegov postupak tumačen je impulsivnim reagovanjem, što ga, kako izgleda, nije opravdalo pred policijom i sudom.
Kako se, pak, može saznati učenik M.M. je na polugodištu izbačen iz Osnovne škole ''Vuk Karadžić'' sa šest jedinica i neprimjernim vladanjem. U školi ''Radomir Mitrović'' odmah je počeo da pravi probleme i poslije samo nekoliko mjeseci je zbog lošeg vladanja promijenio dva odjeljenja. Profesori su, ističu, tolerisali jednu grupu ''nesnošljivih polumaturanata'', računajući da će za njih kraj školske godine brzo doći.
Nesvakidašnji incident koji se juče dogodio u ovoj školi dobiće epilog danas kada u Sudu za prekršaje budu ''obznanjene'' sankcije po službenim policijskim prijavama. Očekuje se i da se sastane nastavničko vijeće. U odsustvu direktora, pedagog u školi nije bio spreman da daje izjave, a jedan od pomoćnika direktora s ogorčenjem je pričao o grupi učenika koja remeti red u školi, među kojima je i M.M.

Tuče u školama veoma česte
U policiji se može čuti da su slučajevi tuča u beranskim školama veoma česti i da se nerijetko dešava da učenici nasrnu na nastavnika, mada je ovo prvi put da se nešto slično dogodilo u osnovnoj školi. Neke od srednjih škola dobile su zbog toga takozvanog školskog policajca. - Imali smo prošle godine dojavu iz jedne srednje škole da je učenik bukvalno šamarao profesora. Kako je taj učenik bio registrovan kao uživalac droge, pokušali smo da zaštitimo profesora, ali, nećete vjerovati, on nije bio spreman da posvjedoči i podnese prijavu protiv učenika - priča jedan inspektor.
REPUBLIKA

1 comment:

Anonymous said...

ovakvu djecu treba odmah izbaciti iz skole i smjestiti u neku ustanovu u kojoj ce nadlezni brinuti za njih.a u svakom slucaju bih trebalo da ima jos vise ovakvih profesora a ne da okrecu glavu pred problemima koji su svakim danom sve vise zastupljeni u skolama.profesore svaka cast za ovaj potez