17.4.06

Slovaci ipak preuzimaju Rudnik mrkog uglja

Sa slovačkom kompanijom "Oz koveks" postignut je načelni dogovor o Rudniku mrkog uglja u Beranama i predstavnici te kompanije bi ove sedmice trebalo da doputuju u Crnu Goru zbog sklapanja kupoprodajnog posla.
Mogućnost da beranski Rudnik bude brzo prodat najavio je prošle sedmice ministar ekonomije Predrag Bošković, prilikom posjete Beranama. On je rekao da će "tri velike socijalističke fabrike uz dobru privatizaciju biti stavljene na noge narednih dana", precizirajući da se radi o Rudniku uglja, Fabrici kože i Fabrici papira.
Republika saznaje iz krugova koji su bili uključeni u pregovore o Rudniku uglja da je kompanija "Oz koveks" odustala od preuzimanja energane bivše fabrike celuloze i papira, što su bili postavili kao uslov da kupe Rudnik, ali da su zato ponudili manju cijenu, kao i nešto manja investiciona ulaganja.
- 'Oz koveks' je zbog nemogućnosti da uz Rudnik uglja kupi i energanu bivše fabrike celuloze i papira, umanjio cijenu sa 300 na 160 hiljada, s tim da preostalih stotinu hiljada, preko depozita koji su ranije dali, plate naknadno, ali da zato odmah počnu investiciona ulaganja od tri miliona eura i pripreme za proizvodnju - kazao je taj izvor.
Prema njegovim riječima, problem predstavljaju potraživanja radnika kao prioritenih povjerilaca, koja iznose od 300 do 350 hiljada eura.
- Polovina od toga bi, dakle, bilo 'pokriveno' kupoprodajnom cijenom, dok bi drugu polovinu trebalo da kao obavezu izmirenja u ratama preuzme Vlada - kazao je on.
Slovačka kompanija "Oz koveks" beranski rudnik uglja je kupila na javnoj licitaciji početkom prošle godine za trista hiljada eura, i uz obavezu investicionih ulaganja od 4,7 miliona eura. Oni su naknadno postavili kao uslov da ostanu u poslu i kupovinu stare energane. Nemogućnost dogovora o energani, koja je valsništvo Fabrike papira, dovela je do njihovog odustajanja od kupovine poslije dugih pregovora.
Nakon toga održana je još jedna licitacija sa znatno većom početnom cijenom na kojoj nije bilo zainteresovanih kupaca. Kada je najavljen naredni oglas, Slovaci su se obratili direktnim pismom Vladi i zatražili nastavak pregovora.
- Plan koji Slovaci imaju sa Rudnikom veoma je ozbiljan. Oni imaju stručnjake koji bi odmah počeli izmještanje opreme iz jednog okna i pripremu za proizvodnju u drugom polju - kazao je sagovornik Republike.
On smatra da je Rudnik bolje i besplatno dati samo da se pokrene proizvodnja, nego da se produžava agonija i propadnu vrijedne mašine koje su ostale u jami poslije prve neuspjele privatizacije.
- 'Oz koveks' sigurno ne bi ostao samo na vađenju uglja. Njima je rudnik trebalo da bude samo polazna osnova za nove poslove. Njihov cilj je bio da aktiviraju energanu i da proizvode struju. Kada to nijesu izdejstvovali, planiraju da otvore pogon za izradu ugljenih briketa od sitnih frakcija i ugljene prašine - rekao je taj izvor.
Na završnim razgovorima, koji bi trebalo da se održe u narednih nekoliko dana, biće definisan broj zaposlenih. Slovaci bi, kako se saznaje, doveli samo dva do tri administrativna radnika i nekoliko stručnjaka za rad u jami, dok bi sve ostale profile kadrova, kao i rudare angažovali iz Berana.
Proizvodnja u Rudniku mrkog uglja stoji već nekoliko godina, a iz prethodne privatizacije ostale su samo vrijedne mašine. Kroz stečaj je rađeno na održavanju vitalnih funkcija jame i čuvanju opreme u njoj. Neki poznavaci prilika tvrde da je i prethodna firma iz Slovačke, «HBP», bila veoma ozbiljna, ali da su imali manje ozbiljnog partnera u «Gradeksu» iz Vojvodine, zbog čega je ta privatizacija završena neslavno. Utisak je da su poslije nekoliko godina pauziranja, štrajkova i neizvjesnosti, u ovom trenutku svi spremni na kompromise da bi iz beranskih rudokopa ponovo počelo da se izvlači 'crno zlato'. Ranije je procijenjeno da je za pripremu novog polja, izmještanje mašina i pokretanje proizvodnje potrebno makar 500 hiljada eura.
REPUBLIKA

No comments: