4.4.06

Obnova Vakufske kuće

Na inicijativu brojnih građana Berana, nedavno je formiran Odbor za rekonstrukciju i sanaciju Vakufske kuće kod česama - Mesdžida u centru grada. Taj objekat islamske kulture i akhitekture potiče iz 1883. godine i do prije dvadesetak godina, predstavljao je jedinu javnu česmu u Beranama, ali je sada u veoma lošem stanju.
Odbor za rekonstrukciju tog drevnog objekta, održao je sastanak sa predsjednikom Opštine Reljom Jovančevićem, koji je, prema riječima predsjednika Odbora Hafiza Novalića, obezbijedio novac za izradu projektne dokumentacije, a pored toga, tokom izgradnje i nakon toga, pomenuti objekat će biti oslobođen plaćanja svih komunalnih dažbina. Novalić je kazao da se Odbor za rekonstrukciju Vakufske kuće obratio predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike, svim ministarstvima u Vladi CG, svim predsjednicima opština u Crnoj Gori, svim privatnim i društvenim preduzećima u Republici, kao i gradonačelnicima susjednih opština u Srbiji Sjenice i Novog Pazara. Novalić je istakao da je, prema nekim predračunskim proračunima, za realizaciju pomenutog projekta potrebno oko 60.000 eura.
On je kazao da je izrada projektne dokumentacije u toku, a taj posao je povjeren preduzeću "Arhing", odnosno arhitekti Rifatu Alihodžiću iz Bijelog Polja. Novalić je napomenuo da Odbor za rekonstrukciju i izgradnju Vakufske kuće u Beranama ima sedam članova koji predano rade kako bi rekonstrukcija objekta započela u što kraćem roku.
FOTO
VIJESTI

No comments: