28.4.06

Mrtva beba na smetlištu

Pretražujući otpad na gradskoj deponiji u selu Zaostro kod Berana, grupa Roma pronašla je prekjuče beživotno tijelo novorođenečeta, koje je bilo zakopano u improvizovanom grobu.
Službenici Centra bezbjednosti Berane juče su, zajedno sa Iskom Jašarovićem, istražnim sudijom Osnovnog suda, obavili uviđaj, nakon čega je tijelo bebe prebačeno u beransku bolnicu.
Sudija Jašarović je kazao, da su Romi, pretražujući deponiju, na livadi primijetili mali prostor ograđen kamenjem, pa su povjerovali da je riječ o grobu. Oni su pomjerili kamenje i zemlju i otkrili leš bebe koji se nalazio u najlon kesi. Na glavi novorođenčeta vidjeli su se tragovi krvi, ispričali su Romi policiji.
- Odmah su alarmirali radnike JP "Komunalno", a oni policiju koja je izašla na lice mjesta - kazao je Jašarović, dodajući da do obdukcije nije moguće saopštavati kojeg je pola beba i koliko je stara. On je kazao da je naredio obdukciju, koju će danas obaviti Dragana Čukić, vještak sudske medicine iz Podgorice.
Gradska deponija, koja je nedavno formirana u selu Zaostro, na nenaseljenoj lokaciji, udaljena je oko pet kilometara od grada.
U Crnoj Gori je u proteklih godinu dana evidentirano šest slučajeva ubijanja novorođenčadi.
U podgoričkom naselju Vrela ribnička, 27. januara prošle godine tek rođena djevojčica ostavljena je da umre na snijegu. Leš bebe u čeljustima pasa lutalica, koji su je rastrzali, prvi su ugledali dječaci iz naselja.
Samo 20-ak dana kasnije, u drugom dijelu Podgorice, pronađen je još jedan leš muškog novorođenčeta. Bebino beživotno tijelo pronađeno je u kontejneru ispred zgrade "Američkog centra".
U beranskom naselju Hareme, 24. marta prošle godine, u grmlju u blizini Limskog mosta, pronađena je mrtva ženska beba.
Tri mjeseca kasnije, 6. jula u bjelopoljskom naselju Strojtanica, među razbacanim smećem koje je voda nanijela na obalu, nađen je leš muškog novorođenčeta.
10. januara ove godine, mrtva beba ostavljena je na smetlištu u blizini Carevog mosta u Nikšiću.
VIJESTI

No comments: